Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Η "Σχεδία" ξεκίνησε το ταξίδι της

Το παρθενικό ταξίδι της "Σχεδίας" ξεκίνησε με μια ερώτηση προς την Δημοτική Αρχή για το καθεστώς που επικρατεί στον Δήμο Υμηττού σε σχέση με τους σταθμούς βάσης (κεραίες) κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή μας. ΥΜΗΤΤΟΣ 30-5-08

ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΥΠΟΨΗ
ΔΗΜΑΡΧΟΥ Κου ΧΡ. ΖΟΥΠΑ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ Κα Ζ. ΖΟΥΠΑ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ Κο Γ. ΝΙΚΗΤΑΚΗ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ Κο Γ. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟ




Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία έντονη δραστηριότητα, η οποία αφορά στην τοποθέτηση σταθμών βάσης (κεραίες) κινητής τηλεφωνίας στους Δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής. Τούτο έχει οδηγήσει αφενός μεν στην κινητοποίηση κατοίκων οι οποίοι θίγονται από την εγκατάσταση αυτή, αφετέρου δε στην δραστηριοποίηση των οικείων Δημοτικών Αρχών οι οποίες μάλιστα έχουν προβεί (σε συνεργασία πάντα με τις επιτροπές κατοίκων) στην αποκαθήλωση αρκετών από αυτές, όπως έχει συμβεί π.χ. στον Δήμο Αθηναίων, στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, στον Δήμο Αλίμου και αλλού.
Είναι γνωστό ότι στον Δήμο μας μέχρι πρότινος υπήρχαν τέσσερις κεραίες κινητής τηλεφωνίας (τρεις εντός των ορίων και μία στα σύνορα με την Ηλιούπολη) για την αντιμετώπιση των οποίων είχε συσταθεί επιτροπή κατοίκων του Δήμου μας, η δραστηριότητα της οποίας είχε οδηγήσει και στην συνδιοργάνωση ημερίδας σε συνεργασία με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Οι μέχρι σήμερα γνωστές κεραίες είναι οι εξής:
1. Μάκρης 20
2. Παλληκαρίδη 16
3. Νάνσεν 2 & Κωνσταντινουπόλεως
4. Τανάγρας & Ίδης 49 (Ηλιούπολη).
Είναι γεγονός ότι η λειτουργία των σταθμών βάσης (κεραίες) κινητής τηλεφωνίας επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών εξαιτίας της μη ιονίζουσας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας την οποία εκπέμπουν. Έχουν κατηγορηθεί δε ευθέως από πλείστους όσους επιστήμονες, ιατρούς, καθηγητές Πανεπιστημίων κ.α. ότι συνδέονται με καρκινογενέσεις, λευχαιμίες, εγκεφαλικές βλάβες, ρινορραγίες και άλλες αρνητικές επιπτώσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Είναι γνωστή η ευαισθησία του κου Δημάρχου για θέματα που αφορούν την δημόσια υγεία. Αρκετές φορές έχει τοποθετηθεί (και με την ιδιότητα του ιατρού) ενημερωτικά και ολοκληρωμένα πάνω σε διάφορα ιατρικά ζητήματα και οι θέσεις του έχουν καταδείξει το θέμα της υγείας ως ένα από τα σημαντικότερα.
Γνωρίζουμε επίσης την ομόφωνη απόφαση με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετείται αρνητικά στο ενδεχόμενο εγκατάστασης νέων κεραιών στον Δήμο μας, απόφαση την οποία και θεωρούμε πολύ σημαντική.
Κατόπιν όλων των παραπάνω παρακαλούμε για την γραπτή ενημέρωσή μας πάνω στα εξής ερωτήματα:

1. Πέρα των πιο πάνω αναφερόμενων γνωστών κεραιών κινητής τηλεφωνίας έχει υποπέσει στην αντίληψη των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου η εγκατάσταση καινούριων νόμιμων ή αυθαίρετων ;
2. Για τις μέχρι τώρα γνωστές ή και ενδεχομένως καινούριες κεραίες έχει ασχοληθεί η Δημοτική Αρχή συγκεκριμένα (αλληλογραφία με αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, νομικές ενέργειες ή οτιδήποτε άλλο) ;
3. Έχουν προγραμματιστεί συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να οδηγηθούμε στην οριστική αποξήλωσή τους και άρα στην διασφάλιση της υγείας των δημοτών μας ;

Ευχαριστώντας εκ των προτέρων για την απάντησή σας, παραμένουμε στην διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση

Διαβάστε περισσότερα!

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Έσπειραν ανέμους θανάτου στο Θριάσιο…
28 Ιουνίου : όλοι έξω από την ΠΕΤΡΟΛΑ!


Eίναι αλήθεια ότι το Θριάσιο απέχει κάπως από τον Δήμο μας. Η συγκεκριμένη ανάρτηση όμως , πέρα από την δεδομένη αλληλεγγύη σε όλα τα οικολογικά κινήματα, έχει να κάνει και με μιά κρυμμένη είδηση για την ΠΥΡΚΑΛ η οποία ίσως να ενδιαφέρει την κοινωνία του Υμηττού.

Ανήμερα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 3 Υπουργοί της Κυβέρνησης οι κ.κ Σουφλιάς, Φώλιας και Βουλγαράκης, αγνοώντας τις αντιδράσεις των πολιτών και των αυτοδιοικητικών φορέων του Θριάσιου, χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, εξέδωσαν την πρώτη άδεια για το σχέδιο γιγάντωσης και εδαφικής επέκτασης του Διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα .

Η δυσμενής για το περιβάλλον και την ασφάλεια του Θριάσιου πράξη των 3 Υπουργών αποτελεί θρυαλλίδα για την εξέγερση του λαού του Θριάσιου . Ήδη:

* Ο Δήμος Ελευσίνας σε συνεργασία με την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ διοργανώνουν Ολονύχτια Πολιτιστική Διαμαρτυρία έξω από το Διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ για το Σάββατο 28 Ιουνίου. Εκτός από τους κοινωνικούς φορείς του Θριάσιου στην εκδήλωση συμμετέχουν: η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δυτ. Αττικής , οι Δήμοι Ασπροπύργου, Μάνδρας , Μαγούλας , Μεγάρων , Νέας Περάμου , Ζεφυρίου και ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτ. Αθήνας (ΑΣΔΑ) .

* Στην αυριανή του συνεδρίαση ( ώρα 8.30μμ) το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας θα αποφασίσει την υποβολή Αιτήσεων Ακυρώσεως και Αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης . Το ίδιο αναμένεται να πράξουν και τα Συμβούλια όλων των Δήμων του Θριάσιου καθώς και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δυτ. Αττικής

Τα καταστροφικά αυτά σχέδια είναι παράνομα και παράλογα . Αντιστρατεύονται τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης του κορεσμένου βιομηχανικά και περιβαλλοντικά Θριάσιου. Εκθέτουν σε μεγαλύτερους κίνδυνους την ασφάλεια των οικισμών. Η ασφυκτική γειτνίαση των νέων μονάδων με την εγκατάσταση της ΠΥΡΚΑΛ γίνεται πλέον θανάσιμη. Οδηγεί στο σταδιακό κλείσιμο της μη ρυπογόνου ΠΥΡΚΑΛ και στο πέταγμα στο δρόμο των εκατοντάδων εργαζομένων της .
Δυστυχώς απεδείχθη απατηλή η δημόσια συγνώμη του Πρωθυπουργού στις 16/3/2003 ενώπιον του λαού της Ελευσίνας :«Ζητώ συγγνώμη από τους κατοίκους της Ελευσίνας που πληρώνουν την βιομηχανική ανάπτυξη και δεσμεύομαι να αποδείξω έμπρακτα την ανάληψη της ευθύνης που βαραίνει την πολιτεία» !

Η Κυβέρνηση έσπειρε για πολλοστή φορά ανέμους θανάτου στο Θριάσιο . Τώρα ήρθε η ώρα να θερίσει τις θύελλες της εξέγερσης της κοινωνίας μας .. Όλη, πλέον, η ευθύνη δική της !

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) &

ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ



Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα!

Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

«Οχι» στον νέο Καποδίστρια!


Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα γύρω από το ζήτημα του Καποδίστρια 2. Σε θεσμικό επίπεδο ΕΝΑΕ, ΤΕΔΚΝΑ και ΚΕΔΚΕ διοργανώνουν ημερίδες και συνέδρια (όπως το αυριανό διήμερο της ΚΕΔΚΕ )χωρίς όμως το ιδιαίτερα κρίσιμο αυτό ζήτημα να προκαλέσει μια δημόσια συζήτηση ή να ανοιχτεί στις τοπικές κοινωνίες. Ήδη όμως οι πρώτες αντιδράσεις κάνουν την εμφάνισή τους, όπως φαίνεται και από το σχετικό άρθρο που αλιεύσαμε από το ΠΑΡΟΝ της Κυριακής 22/6/08

«Οχι» στον νέο Καποδίστρια!

Οι δήμαρχοι των νησιών του Σαρωνικού και οι κοινοτάρχες του Αγκιστρίου και των Αντικυθήρων εξουσιοδότησαν τον δήμαρχο Μεθάνων να διαβιβάσει την κάθετη αντίθεσή τους τόσο στον αρμόδιο υπουργό όσο και στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΤΕΔΚΝΑ

Βροντερό «όχι» στον νέο Καποδίστρια είπαν οι δήμαρχοι, οι κοινοτάρχες και οι φορείς των νησιών της Περιφέρειας Αττικής και των Μεθάνων, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν την προπερασμένη Κυριακή στον Πόρο.
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση δήμαρχοι Πόρου Δημήτρης-Ανδρέας Στρατηγός, Αίγινας Παν. Κουκούλης, Μεθώνης Χρ. Πάλλης, Ύδρας Κώστας Αναστόπουλος, Σπετσών Βαγγ. Κονταξάκης, Κυθήρων Θόδωρος Κουκούλης, Σαλαμίνας Σπ. Σοφράς και οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αγκιστρίου Ιωάν. Αθανασίου και Αντικυθήρων Διον. Προγουλάκης, κατέληξαν ομόφωνα στην κοινή και αδιαπραγμάτευτη πρόταση-θέση της διατήρησης της αυτοτέλειας των νησιωτικών δήμων και κοινοτήτων που εκπροσωπούν, πρωτίστως, για λόγους φυσικούς, λειτουργικούς, οικονομικούς και αναπτυξιακούς και δευτερευόντως για λόγους ιστορικούς και πολιτιστικούς, θεωρώντας ότι η νομοθετική-διοικητική παρέμβαση συνένωσης στους παραπάνω δήμους είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει, πέραν της διοικητικής υποβάθμισης αυτών, και στον αναπτυξιακό τουριστικό και οικονομικό μαρασμό, με δυσμενή αποτελέσματα στις επιμέρους επαγγελματικές εκφάνσεις των κατοίκων τους.
Παράλληλα εξέφρασαν την πλήρη και κάθετη αντίθεσή τους σε κάθε νομοθετική παρέμβαση της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης στους δήμους και τις κοινότητες της Περιφέρειας Αττικής και των Μεθάνων.
Σε αντίθετη περίπτωση ανακοίνωσαν ότι θεωρούν προδιαγεγραμμένη τη δυναμική αντίδραση των κατοίκων εκάστου δήμου, με οιονδήποτε τρόπο κριθεί σκόπιμο, ανάλογα με τις επικείμενες συνθήκες της αναμενόμενης διοικητικής μεταρρύθμισης.
Τέλος, ορίστηκε ο Χρήστος Πάλλης, δήμαρχος Μεθάνων, να εκφράσει αναλυτικά και τεκμηριωμένα τις θέσεις όλων των δημάρχων του Αργοσαρωνικού - Κυθήρων και του προέδρου της κοινότητας Αγκιστρίου στα προσεχή κρίσιμα συνέδρια της ΤΕΔΚΝΑ και της ΚΕΔΚΕ.


Διαβάστε περισσότερα!

Το τέλος της "Μάγκνα Χάρτα"


Ο Μεγάλος Αδελφός είναι τελικά εδω !!!
Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο του εξαίρετου δημοσιογράφου Γ. Δελαστίκ από το ¨Εθνος όπου περιγράφει την κατάσταση τρομο-υστερίας στη οποία έχει περιέλθει η Μεγάλη Βρετανία με ευθύνη βέβαια της "σοσιαλιστικής" κυβέρνησης των Εργατικών . Είναι ακόμη ένα σημάδι για την βαθειά κρίση στην οποία έχει περιέλθει η γηραιά Αλβιών. Ιδιαίτερα σχόλια δεν χρειάζονται.
Αστυνομικό κράτος η Βρετανία
.
Φρίκη προκαλεί η απόφαση που έλαβε προχθές το βρετανικό Κοινοβούλιο, η οποία αποκαλύπτει την έκταση της συστηματικής οικοδόμησης ενός αστυνομικού κράτους στη χώρα, με πρόσχημα την καταπολέμηση της υποτιθέμενης «τρομοκρατίας»: όποιον συλλαμβάνουν οι Αρχές ως ύποπτο, έστω και αν δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εις βάρος του, θα μπορεί πλέον να κρατείται φυλακισμένος και να ανακρίνεται νυχθημερόν, χωρίς να του έχει απαγγελθεί απολύτως καμία κατηγορία, επί... 42 ημέρες! Οπως είναι αυτονόητο, ύστερα από 42 μερόνυχτα ανάκρισης οποιοσδήποτε αθώος μπορεί να «ομολογήσει» οποιοδήποτε έγκλημα του υποδείξουν οι ανακριτές - βασανιστές του ή να κατονομάσει οποιονδήποτε του υποδείξουν ως «τρομοκράτη» για να γλιτώσει από τα μαρτύρια. Ελάχιστοι ήρωες άντεξαν στα κρατητήρια της ΕΑΤ - ΕΣΑ επί 42 μερόνυχτα στη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών.
Υπολογίζεται ότι 37 βουλευτές των Εργατικών, προς τιμήν τους, εξεγέρθηκαν και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτό το έγκλημα στραγγαλισμού του θεμελιώδους ανθρωπίνου δικαιώματος, που συνίσταται στην άμεση απαγγελία κατηγορίας και την προσαγωγή σε δίκη - ενός δικαιώματος στην κατοχύρωση του οποίου η Αγγλία υπήρξε πρωτοπόρος από την εποχή του... Μεσαίωνα ακόμη!
Οι τριάντα και πλέον Εργατικοί βουλευτές που καταψήφισαν, εκμηδένισαν την κυβερνητική πλειοψηφία των 65 εδρών, αλλά ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, υποτιθέμενος σοσιαλιστής, προσέφυγε στη βοήθεια των 10 βουλευτών του ακροδεξιού, φασίζοντος Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, στο οποίο έταξε τον ουρανό με τα άστρα και έτσι κέρδισε την κρίσιμη ψηφοφορία με 9 ψήφους διαφορά - 315 υπέρ και 306 κατά.
Η πορεία εκφυλισμού της βρετανικής δημοκρατίας στο κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα φαίνεται από το γεγονός ότι το όριο κράτησης ενός συλληφθέντος μέχρι την απαγγελία κατηγορίας εναντίον του ήταν μέχρι το έτος 2000 μόλις 48 ώρες, δύο μερόνυχτα, όπως σε όλες σχεδόν τις δημοκρατικές χώρες. Τότε έγινε 7 ημέρες.
O Τόνι Μπλερ αύξησε το όριο αυτό σε 14 ημέρες το 2003. Το 2005 ο Μπλερ προσπάθησε να πάει το όριο αυτό στις... 90 (!) ημέρες, αλλά την αγγλική δημοκρατία διέσωσε προσωρινά η... Βουλή των Λόρδων, αυτό το απομεινάρι της φεουδαρχίας, που όμως είχε πιο δημοκρατικές αντιλήψεις από τον «σοσιαλιστή» Μπλερ και απέρριψε το επαίσχυντο νομοσχέδιό του.
Το 2006, όμως, ο Μπλερ επανήλθε και κατόρθωσε να αυξήσει το όριο κράτησης χωρίς κατηγορία στις 28 ημέρες. Τώρα ήρθε ο επίσης «σοσιαλιστής» Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας που είχε ποτέ στην ιστορία Βρετανός πρωθυπουργός, και ζήτησε να αυξηθεί το όριο κράτησης χωρίς κατηγορία στις 56 ημέρες, αποδεχόμενος τελικά έναν «συμβιβασμό» στις 42...
Είναι αποκαλυπτικό ότι ακόμη και μετά την «τρομολαγνεία» που προωθεί συστηματικά η ΕΕ κάτω από τη συνεχή πίεση των ΗΠΑ, η οποία έχει οδηγήσει παντού στην Ευρώπη σε αύξηση του χρόνου κράτησης χωρίς την απαγγελία κατηγορίας, το όριο αυτό είναι 4 ημέρες στη Γαλλία, 2 μόνο ημέρες στη στρατοκρατικής νοοτροπίας Γερμανία, 5 ημέρες στην Ισπανία και μόνο 1 ημέρα ανάκρισης στην Ιταλία, όπου ο συλληφθείς πρέπει να έχει προσαχθεί στον ανακριτή μέσα σε διάστημα 5 ημερών από τη σύλληψή του.
Το τραγικό γεγονός ότι είναι οι κυβερνήσεις των Εργατικών που αυξάνουν το όριο κράτησης χωρίς απαγγελία κατηγορίας με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και παράλληλα είναι οι Συντηρητικοί που υπερασπίζουν την ελευθερία και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη καταβαράθρωση του Μπράουν, η ανατροπή του οποίου με εσωκομματικό πραξικόπημα δεν πρέπει πλέον να αποκλείεται ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
Θίγουν δικαίωμα ηλικίας... 800 ετών!

«Εχουν περάσει σχεδόν 800 χρόνια από τότε η Μάγκνα Κάρτα αναγνώρισε το δικαίωμα να μην κρατείται κανείς χωρίς κατηγορίες», δήλωσε έξω φρενών ο Φρανκ Ρόμπσον, ένας από τους «αντάρτες» βουλευτές των Εργατικών, που καταψήφισαν το επαίσχυντο νομοσχέδιο του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν. Πραγματικά, ήταν μέσα στα σκοτάδια του Μεσαίωνα και της μοναρχικής απολυταρχίας που αναγνωρίστηκε στην αρχή εθιμικά και στη συνέχεια θεσμικά το δικαίωμα του κάθε υπηκόου του αγγλικού στέμματος να μη σαπίζει στις φυλακές, χωρίς τουλάχιστον να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και να έχει δικαστεί.
Ο Μπλερ και ο Μπράουν ξαναγυρίζουν τη Βρετανία στα πιο μαύρα χρόνια του «δικαστικού Μεσαίωνα». Τι κρίμα...



Διαβάστε περισσότερα!

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Συνέλευση της Παναττικής Πρωτοβουλίας για τις κεραίες και την ακτινοβολία


Η Παναττική Πρωτοβουλία για τις Κεραίες και την ακτινοβολία σας καλεί σε συνέλευση
τη Τρίτη 17-6-2008 και ώρα 7.30 μμ στο Πολυτεχνείο(είσοδος από Στουρνάρη ) στην αίθουσα 101 κτίριο Τοσίτσα.
Επειδή το πρόβλημα των κεραιών και η έλλειψη ενημέρωσης για ακτινοβολία και κινητά δεν είναι μόνο τοπικό ζήτημα, έχει μεγάλη σημασία η συνεύρεση των τοπικών κινήσεων.
Η Παναττική Πρωτοβουλία δημιουργήθηκε από την κοινή αγωνία και συσπείρωση τοπικών κινήσεων με σκοπό την ανταλλαγή ενημέρωσης, εμπειριών, γνώσης και το συντονισμό της δράσης, με σεβασμό στην αυτονομία κάθε κίνησης.
Η συνάντηση έχει τα εξής θέματα
Ενημέρωση από τις γειτονιές
Ενημέρωση σχετικά με την υποστήριξη που εξασφαλίστηκε από τους Δήμους σε ότι αφορά την αλλαγή του νομικού και θεσμικού πλαισίου.
Τις προτάσεις για την τροποποίηση του ν.3431\2006 τις οποίες θα υποβάλουμε στα κόμματα.
Η διάταξη του σχεδίου νόμου για το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που αφορά τις εγκαταστάσεις των Κ.Κ.Τ.
Εξέλιξη και συντονισμός της δράσης μας.
Ενημερώστε και άλλους – άλλες, προωθείστε το μήνυμα.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

H Παναττική Πρωτοβουλία συμπαρίσταται στο Δήμαρχο Νίκαιας Στέλιο Μπενετάτο, στον Αντιδήμαρχο Γιάννη Αγγελινιάδη και στους 3 εργαζόμενους του δήμου για την απενεργοποίηση κεραίας της Vodafone. Ο Δήμαρχος καταδικάστηκε γιατί διεκδίκησε το αυτονόητο, το δικαίωμα στην υγεία που πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες.
Καλό αγώνα Δήμαρχε, είμαστε όλοι στο πλευρό σου

Διαβάστε περισσότερα!

ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΜΕΡΙΚΗ ¨ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗ¨ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ;


Από την δεκαετία του ’60 αλλά και αργότερα, οι διεκδικήσεις της κοινωνίας από τη μία αλλά και οι υποχωρήσεις του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος από την άλλη, είχαν οδηγήσει πέρα από τις άμεσες οικονομικές αυξήσεις και σ’ ένα άλλο είδος παροχών τις οποίες ονόμαζαν κοινωνικό μισθό. Τούτο συμπεριλάμβανε την άμεση και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, την δωρεάν εκπαίδευση, την μείωση του χρόνου εργασίας από 48 σε 40 ώρες, την αύξηση των ημερών αδείας, το φθηνό ρεύμα, τις εργατικές κατοικίες και άλλα πολλά ανάμεσα στα οποία ήταν και το φθηνό αντίτιμο μεταφοράς. Όταν από την δεκαετία του ’80 και ύστερα άρχισε η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού τα πρώτα που άρχισαν να περικόπτονται ήταν αυτές οι παροχές του κοινωνικού μισθού.
Τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας έχει αναπτυχθεί ένας έντονος διάλογος που αφορά μια όλο και πιο διευρυνόμενη πρακτική κατά την οποία οι χρήστες του ενιαίου εισιτηρίου (0,80 ευρώ με μιάμιση ώρα διάρκεια), μετά το τέλος της χρησιμοποίησής του από τους ίδιους, το αφήνουν σε εμφανές σημείο (συνήθως κοντά στα εκδοτήρια) ώστε να χρησιμοποιηθεί από επόμενους επιβάτες για την ώρα που έχει απομείνει. Έχουμε γίνει λοιπόν μάρτυρες ενός διαλόγου κατά τον οποίο οι μεν υπερθεματίζουν βρίσκοντας σ’ αυτή την πρακτική ‘το χαμένο συλλογικό υποκείμενο’ , οι δε κατακεραυνώνουν (εκσυγχρονιστές, ‘οικολόγοι’, ‘ σοβαροί’ επιστήμονες κ.α.) θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη ενέργεια στρέφεται κατά των μέσων συγκοινωνίας (ιδιωτικών μην το ξεχνάμε) και άρα ενδυναμώνεται η χρήση του αυτοκινήτου.
Μέσα σ’ αυτό τον ορυμαγδό απόψεων θα προσπαθήσουμε να βάλουμε και το δικό μας πετραδάκι.
Κατ’ αρχάς το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούριο, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αρκετές χώρες όπου το επίπεδο του καταναλωτικού κινήματος είναι αρκετά ανεβασμένο, τέτοιες πρακτικές είναι συχνές. Αλλά και στη χώρα μας παλαιότερα έχουν γίνει προσπάθειες από φοιτητές κυρίως, για τη διεκδίκηση της δωρεάν μετακίνησης. Κάποιες φορές μάλιστα ίσχυε η δωρεάν μετακίνηση για τους εργαζόμενους βασικά, μέχρι τις 8 π.μ.. Έχουν δε υπάρξει και παραδείγματα από ευρωπαϊκά συνδικάτα (όχι βεβαίως της καθεστηκυίας λογικής) όπου εκτός από τα οικονομικά τους αιτήματα το έχουν εντάξει στα θεσμικά. Πρόχειρα μου έρχεται στο μυαλό η απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μετά την Πορτογαλική Επανάσταση των Γαρυφάλλων κατά την διάρκεια της οποίας εργάζονταν κανονικά και μετέφεραν δωρεάν τον κόσμο. Πράγμα ασύλληπτο για όλες τις εργατικές παρατάξεις της χώρας μας.
Εν κατακλείδει η γενιά των 700 ευρώ (μιας και η συγκεκριμένη πρακτική είναι πιο διευρυμένη ανάμεσα στη νεολαία) με αυτό τον τρόπο προσπαθεί συνειδητά ή ασυνείδητα, αποσπασματικά ενδεχομένως αλλά και με όρους εν σπέρματι κινηματικούς να επαναδιεκδικήσει ένα μικρό μέρος του κοινωνικού αυτού μισθού. Το ζήτημα είναι η διεκδίκηση αυτή να μεταβληθεί σε πραγματικό κίνημα και αίτημα της κοινωνίας ώστε να κατορθωθεί η θεσμοθέτηση του φθηνού εισιτηρίου ή και γιατί όχι της δωρεάν μεταφοράς από δημόσιες (συχνές, ευέλικτες, οικολογικές) συγκοινωνίες.
Κι είναι ακριβώς αυτή η θεσμοθέτηση η οποία θα μεταφέρει το βάρος της μετακίνησης από το αυτοκίνητο στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Διαβάστε περισσότερα!

Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Επιτέλους μία λύση !


Μία ευγενική προσφορά της φίλης Νάνσυ.
Διαβάστε περισσότερα!

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ


Τον Λαέρτη Βασιλείου είχαμε πρωτοσυναντήσει στο έργο του Μπράϊαν Φρίελ, ‘ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ’ (σκην. Α. Αντύπας), ένα έργο που διαπραγματευόταν την προσπάθεια επιβολής και κατοχής της Ιρλανδίας από τους Εγγλέζους αποικιοκράτες, διαμέσου της αποδόμησης της γλώσσας και της προφορικής παράδοσης. Ένα έργο πραγματικά συγκλονιστικό στο οποίο και ήταν υποψήφιος για το βραβείο Χόρν, για τον ρόλο του νεαρού Εγγλέζου αξιωματικού. Έκτοτε τον συναντήσαμε κι άλλες φορές στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Αυτή τη φορά τον βρίσκουμε ως σκηνοθέτη στην παράσταση ‘Ενας στους δέκα’ μαζί με τους Δαβίδ Μαλτέζε, Κρις Ραντάνοφ, Ένκελεντ Φεζολλάρι στην διανομή. Είναι η πρώτη φορά, αν δεν κάνουμε λάθος, που ανεβαίνει ένα θεατρικό με συντελεστές εξ ολοκλήρου μετανάστες της δεύτερης γενιάς.
Στο έργο συναντάμε τα προβλήματα προσαρμογής των μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία μέσα από κωμικές αλλά και δραματικές καταστάσεις. Όλα αυτά σε ένα κείμενο όπου την διαμόρφωση έχει κάνει ο Λ. Βασιλείου αλλά πολλές φορές κατά την διάρκεια την πρόβας το κείμενο φάνηκε να τράβηξε μια δικιά του (αυτόνομη) πορεία με την βοήθεια βέβαια και των τριών ηθοποιών. Η σκηνοθεσία αλλά και οι ερμηνείες είναι αρκετά προσεγμένες, το σύνολο δε του εγχειρήματος αποτελεί ένα παράδειγμα ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία υποδοχής. Πέρα όλων των άλλων όμως η πιο συγκλονιστική στιγμή είναι αυτή του χειροκροτήματος μετά το τέλος της παράστασης. Ένα χειμαρρώδες χειροκρότημα (στις δύο τουλάχιστον παραστάσεις που εγώ προσωπικά παρακολούθησα) το οποίο λειτουργεί λυτρωτικά για όλους, σκηνοθέτη, ηθοποιούς και κοινό, ένα χειροκρότημα το οποίο για μεν τους πρώτους σημαίνει επιτέλους αποδοχή και επιτυχία, για δε το κοινό επιβράβευση αλλά ενδεχομένως και απενεχοποίηση.
Κι όλα αυτά ενταγμένα μέσα σ’ ένα πλαίσιο έντονου διαλόγου τον τελευταίο καιρό γύρω από το θέμα της λαθρομετανάστευσης όπου ακόμη κι αυτή την στιγμή, κάποιοι αδυνατούν να διαχωρίσουν το ζήτημα των (λαθρο)μεταναστών από το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, εγκλωβισμένοι ανάμεσα στο δίπολο ‘Ανοικτά σύνορα’ και ‘Εξω οι ξένοι’, όπως επίσης αδυνατούν να αντιληφθούν την κρίσιμη αυτή στιγμή κατά την οποία ένα πρόβλημα μεταφέρεται από την χώρα αναχώρησης στη χώρα υποδοχής.
Στα πολύ θετικά της παράστασης και το ιδιαίτερα προσεγμένο πρόγραμμα, με κείμενα στην εισαγωγή του των Σταύρο Μπουφίδη (ειδικευμένο ψυχίατρο), Ντίνα Καράτζιου αλλά και αποσπάσματα από συνέντευξη του Νόαμ Τσόμσκυ στον Πέτρο Παπακωνσταντίνου (Καθημερινή της Κυριακης 9-4-06) από την οποία και παραθέτουμε δύο αποσπάσματα.

…..Το θέμα [της λαθρομετανάστευσης] έχει πολλές διαστάσεις (…) Εδώ συγκρούονται διαφορετικά ταξικά συμφέροντα. Οι επιχειρηματίες θέλουν τους μετανάστες, γιατί τους βλέπουν σαν φτηνή, εύκολα εκμεταλλεύσιμη εργατική δύναμη. Οι εργαζόμενοι βιώνουν τη μετανάστευση σαν μοχλό για τη συμπίεση των ημερομισθίων και των κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Επιπλέον, υπάρχει μια σύγκρουση αξιών. Από τη μία πλευρά, οι ανθρωπιστικές αξίες επιβάλλουν την ελεύθερη διακίνηση όχι μόνο των κεφαλαίων, αλλά και των ανθρώπων, όπως και την ίση μεταχείριση ντόπιων και μεταναστών σε όλα τα επίπεδα. Από την άλλη, η δημοκρατική αρχή αναγνωρίζει σε κάθε εθνικό σχηματισμό να επιλέγει ο ίδιος τι είδους κοινωνία θα οικοδομήσει και πως θα φυλάει τα σύνορά της….

…..Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα [της λαθρομετανάστευσης] στη ρίζα του είναι να βελτιωθούν οι υποδομές, οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο στις χώρες από όπου έρχονται οι μετανάστες. Τα κόμματα του κατεστημένου και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που τα ελέγχουν δεν πιστεύουν και δεν θέλουν, κατά βάση, να αντιμετωπίσουν τη λαθρομετανάστευση. Στην πραγματικότητα, τους συμφέρει να έρχεται ο μετανάστης σαν κυνηγημένο ζώο, έτοιμος να δεχτεί οποιαδήποτε δουλειά με εξευτελιστικούς όρους και να μη διεκδικεί τίποτα, καθώς θα φοβάται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να απελαθεί. Παράλληλα, εκφοβίζουν τον αμερικανό εργαζόμενο ότι μπορεί να απολυθεί και να προσληφθεί στη θέση του ο φτηνός, πειθαρχικός μετανάστης. Τι καλύτερο για τις επιχειρηματικές ελίτ από μια τρομαγμένη εργατική τάξη, από μια τρομαγμένη κοινωνία ; Ο μέχρι πρότινος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Άλαν Γκρίνσπαν, επί των ημερών του οποίου η αμερικανική οικονομία εξελίχθηκε με τον πιο ολέθριο τρόπο για τη μη προνομιούχο πλειοψηφία, το είπε εντελώς καθαρά ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα ήταν η διάχυση της ανασφάλειας, που αναγκάζει τους εργαζόμενους να είναι πιο αποδοτικοί, κάτι «πολύ υγιές» για την οικονομία. Αυτή είναι η φιλοσοφία της «ευέλικτης» απασχόλησης, των αναλώσιμων εργαζομένων (…)

Το έργο ανέβηκε κατ’ αρχάς στο θέατρο του Νέου Κόσμου από 3-10-07 έως 6-1-08 και εκτάκτως την άνοιξη του 2008. Τις προηγούμενες μέρες παιζόταν στη Θεσσαλονίκη .

Διαβάστε περισσότερα!

Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 4ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2008

Την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008 και ώρα 8μ.μ θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Υμηττού με θέματα ημερήσιας διάταξης:
Α:Επικύρωση Πρακτικών
Β:Ανακοινώσεις
Γ:Θέματα
1. Έγκριση των αποφάσεων του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου της Σχολικής Επιτροπής του 3ου Νηπιαγωγείου Υμηττού "Περί εγκρίσεως των απολογισμών οικονομικής διαχείρισης οικον.ετών 2005,2006 & 2007".
2. Έγκριση των αποφάεων του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου της Σχολικής Επιτροπής του 4ου Νηπιαγωγείου Υμηττού "Περί εγκρίσεως των απολογισμών οικονομικής διαχείρισης οικον.ετών 2005,2006 & 2007".
3. Έγκριση των αποφάεων του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου της Σχολικής Επιτροπής του 1ου & 2ου Δημ.Σχ.Υμηττού και 2ου Νηπιαγωγείου Υμηττού "Περί εγκρίσεως των απολογισμών οικονομικής διαχείρισης οικον.ετών 2005,2006 & 2007".
4. Έγκριση των αποφάεων του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου της Σχολικής Επιτροπής του 3ου Δημ.Σχ.Υμηττού, 9ου Δημ.Σχ.Ηλιούπολης και 5ου Νηπιαγωγείου Υμηττού "Περί εγκρίσεως των απολογισμών οικονομικής διαχείρισης οικον.ετών 2005,2006 & 2007".
5. Έγκριση των αποφάεων του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου της Σχολικής Επιτροπής του 4ου & 5ου Δημ.Σχ.Υμηττού και 1ου Νηπιαγωγείου Υμηττού "Περί εγκρίσεως των απολογισμών οικονομικής διαχείρισης οικον.ετών 2005,2006 & 2007".
6. Έγκριση των αποφάεων του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου της Σχολικής Επιτροπής του 1ου Γυμνασίου-Λυκείου Υμηττού "Περί εγκρίσεως των απολογισμών οικονομικής διαχείρισης οικον.ετών 2005,2006 & 2007".
7. Έγκριση των αποφάεων του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου της Σχολικής Επιτροπής του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου Υμηττού "Περί εγκρίσεως των απολογισμών οικονομικής διαχείρισης οικον.ετών 2005,2006 & 2007".
8. Έγκριση των αποφάεων του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου της Σχολικής Επιτροπής του 3ου Γυμνασίου-Λυκείου Υμηττού "Περί εγκρίσεως των απολογισμών οικονομικής διαχείρισης οικον.ετών 2005,2006 & 2007".
9. Έγκριση των αποφάεων του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου της Σχολικής Επιτροπής του 1ου ΕΠΑΛ Υμηττού "Περί εγκρίσεως των απολογισμών οικονομικής διαχείρισης οικον.ετών 2005,2006 & 2007".
10. Υλοτομία δύο δένδρων ελιάς Ιερού Λόχου & Δαβάκη Πίνδου γωνία επί της οδού Ιερού Λόχου.
11. Απόφαση για εφαρμογή οικολογικής μεθόδου για την καταπολέμηση της κάμπιας των πεύκων.
12. Έγκριση συμμετοχής γυναικών Δημοτικών Συμβούλων στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών στην Αυτοδιοίκηση Α΄& Β΄Βαθμού.
13. Αναμόρφωση προϋπολογισμού εσόδων & εξόδων Δήμου οικον. έτους 2008.
14. Ψήφιση πιστώσεων για οικονομική ενίσχυση Νομικών Προσώπων Σχολικών Επιτροπών για κάλυψη επισκευαστικών αναγκών.
15. Έγκριση αναμόρφωσης προϋπολογισμού εσόδων & εξόδων Πνευματικού Κέντρου Δήμου Υμηττού οικον.έτους 2008.
16. Έγκριση ταμιακού απολογισμού Πνευματκού Κέντρου Δήμου Υμηττού οικον.έτους 2007.
17. Έγκριση ταμιακού απολογισμού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Υμηττού οικον. έτους 2007.
18. Έγκριση ταμιακού απολογισμού Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Δήμου Υμηττού οικον.έτους 2007.
19. Έγκριση ταμιακού απολογισμού εσόδων & εξόδων Δήμου οικον.έτους 2007.
20. Μη άσκηση έφεσης στην υπ'αριθμ.1710/2008 απόφαση του 13ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών και απόφαση για εξώδικο συμβιβασμό.
21. Σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Υμηττού-Πνευματικού Κέντρου και Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Δήμου Υμηττού για την διοργάνωση του 22ου Φεστιβάλ Υμηττού.
22. Επικαιροποίηση της υπ'αριθμ.158/2003 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για Τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ.91Α με τον χαρακτηρισμό του οικοπέδου ΑΒΓΔΕΖΑ ως χώρου για την ανέγερση Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού.

Διαβάστε περισσότερα!

Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

Εκδήλωση της MOnuMENTA για το Περιβάλλον.


Παραθέτουμε αυτούσιο το δελτίο Τύπου της ΜΟnuMENTA για μία εκδήλωση στην οποία και θα παραβρεθούμε.

Το σύνθημα της φετινής παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, είναι να αλλάξουμε συνήθειες έτσι ώστε να μειώσουμε την παραγωγή CO2. Όλοι, ιδιώτες, κυβερνήσεις, επισχειρήσεις, είμαστε μέρος της λύσης, που θα οδηγήσει στη μείωση του CO2 που έχει
προκαλέσει την κλιματική αλλαγή. Το MOnuMENTA επιθυμεί να συμβάλει στη διάδοση του συνθήματος αυτού και σας καλεί την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008, στις 10μ.μ. στον κινηματογράφο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ PRINCE Filmcenter (Λ. Συγγρού 106, στάση ΜΕΤΡΟ ΦΙΞ).
Επειδή τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από την εικόνα σάς προσκαλούμε να δούμε τη βραβευμένη και στο ECOCINEMA 2008 ταινία της βελγίδας σκηνοθέτιδας Marion Hänsel "ΗΧΟΙ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ", μια ταινία που διαπραγματεύεται το σημαντικό οικολογικό πρόβλημα της λειψυδρίας στην Αφρική και την ανθρώπινη προσπάθεια για επιβίωση κάτω από τις αντίξοες αυτές συνθήκες.
Η συνάντηση δεν περιορίζεται στην προβολή της ταινίας. Είναι ακόμα, μια αφορμή να συναντηθούμε, να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε ιδέες πίνοντας ένα ποτήρι κρασί, στο bar του ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΥ, πριν και μετά την ταινία... Αλλά και κατά τη διάρκεια, αφού παράλληλα με την προβολή εντός της αίθουσας, για όσους φίλους δεν προλάβουν την έναρξη της ταινίας, στο bar η βραδυά μας θα εξελίσσεται, με μουσική αλλά και εικόνα!
Η κάλυψη των εξόδων για την προβολή της ταινίας και η προσπάθεια το περιοδικό να συγκεντρώσει χρήματα για να πραγματοποιήσει διάφορες δράσεις επέβαλαν να βάλουμε εισιτήριο 10,00 ευρώ στην εκδήλωση.

Σας περιμένουμε όλους!

Λίγα λόγια για την ταινία...
Από τη μια πλευρά η έρημος που κατατρώει τη γη, η ατελείωτη περίοδος της ξηρασίας, η έλλειψη νερού. Από την άλλη πλευρά η απειλή του πολέμου. Το πηγάδι του χωριού έχει στερέψει. Τα ζώα πεθαίνουν. Εμπιστευόμενοι το ένστικτό τους οι κάτοικοι του χωριού φεύγουν προς το νότο. Ο Ράνε, μοναδικός εγγράματος, κατευθύνεται ανατολικά με τα τρία του παιδιά και τη σύζυγό του. Λίγα πρόβατα, μερικές κατσίκες και μια καμήλα είναι τα μόνα τους υπάρχοντα. Μια ιστορία φυγής, αναζήτησης, ελπίδας και θανάτου. Ο Ρανέ και η οικογένειά του ταξιδεύουν σε εχθρικά εδάφη κάτω από το θανάσιμο ήλιο, περπατούν αδιάκοπα μπροστά και συχνά διασχίζουν επικίνδυνα μονοπάτια. Αλλά οι Ήχοι της Άμμου είναι επίσης μια αλληγορία για την αποφασιστικότητα και την αιωνιότητα, που μας οδηγεί στα βήματα της Σάσα, ενός παιδιού – νομάδα γεμάτου με τη χαρά της ζωής, του οποίου η επιμονή και η δύναμη κατακτούν την αγάπη του πατέρα της.

To 1977 η Marion Hänsel ίδρυσε την εταιρεία Man’s Films, προκειμένου να γυρίσει την πρώτη μικρού μήκους ταινία της, «Equilibres». Έχει εκλεγεί Γυναίκα της Χρονιάς για το 1987. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Βελγικού Συμβουλίου Επιλογής Ταινιών, κατά τα διαστήματα 1988-89, 1996-97 και 2002-03.

Ευχαριστίες
Για τη σημαντική τους βοήθεια στη διοργάνωση της εκδήλωσης ευχαριστούμε θερμά:
Τη σκηνοθέτιδα Marion Hänsel για την παραχώρηση των δικαιωμάτων προβολής της ταινίας, τον Ανδρέα Σωτηρακόπουλο (σινεμά ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ), τη Μαρίνα Γιώτη καλλιτεχνική διευθύντρια του ECOCINEMA, τους φίλους Μανώλη Βεριγάκη και Μαρία Καραγιαννάκη.

Διαβάστε περισσότερα!