Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

«Εκεί που καίνε τα βιβλία, σύντομα θα καίνε τους ανθρώπους»

Η φράση αυτή ανήκει στον Γερμανό συγγραφέα Χάινρικ Χάινε και βρίσκεται σε μία εντοιχισμένη πλάκα στην πλατεία της Μπέμπελ Πλατς, πρώην πλατεία Οπερας. Είναι αυτή η πλατεία στην οποία την 9η Μαϊου 1933 οι ναζί έκαψαν 25.000 βιβλία.

Αφορμή για το σχόλιο αυτό υπήρξε ο εμπρησμός για δεύτερη φορά του Εναλλακτικού Βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Άρδην και Ρήξης, το οποίο βρίσκεται στην οδό Θεμιστοκλέους 37.
 
Η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε σήμερα τα ξημερώματα και μετά το τέλος της μεγάλης συγκέντρωσης έξω απο την Ισραηλινή Πρεσβεία, κατά την οποία καταγγέλθηκε η μαζική σφαγή αθώων ακτιβιστών, οι οποίοι προσπαθούσαν να σπάσουν το ναζιστικό εμπάργκο που έχει επιβάλει το κράτος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Δεν ειναι η πρώτη φορά που βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι γίνονται στόχοι εμπρηστικών επιθέσεων. Γνωστοί - άγνωστοι, κουκουλοφόροι ή "δημοσιογράφοι" με γραβάτα, "αντιεξουσιαστές" ή πράκτορες μυστικών υπηρεσιών έχουν έναν κοινό τόπο στον οποίο συνευρίσκονται. Επιδεικνύουν μηδενική ανοχή σε διαφορετικές απόψεις, εξαντλώντας με αυτό τον τρόπο την ανύπαρκτη δημοκρατικότητά τους. Επιλογή τους το δόγμα Μπους "Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας".
Οι συμπεριφορές μπορεί και να ξεκινάνε απο διαφορετικές αφετηρίες. Οι δημοσιογραφικές πένες, σε εντεταλμένη και καλοπληρωμένη υπηρεσία, δεν φείδονται κόπου προκειμένου να στοχοποιηθούν οι φωνές οι οποίες χαλάνε τα μεγάλα "deals". Οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, τόσο με έμμεσο όσο και με άμεσο τρόπο, έχουν ως πάγια ενασχόληση την εξαφάνιση του οποιοδήποτε μπορεί να μπει εμπόδιο στα σχέδιά τους. Κάποιοι δε κατ' όνομα αντιεξουσιαστές, οπαδοί της τυφλής βίας και του μηδενισμού, παιδιά μιας διάχυτης αντικοινωνικότητας η οποία, ολοένα και πιο έντονα ολοένα και περισσότερο, αρχίζει να μορφοποιείται, εδώ και καιρό έχουν υιοθετήσει ακραίες μορφές ολοκληρωτισμού. Όποιος δεν συμφωνεί με την άποψή τους είναι ρεφορμιστής, πουλημένος, εθνικιστής και πάει λέγοντας.
Το  φίδι έχει ήδη βγει απο το κέλυφός του και επιτίθεται με το δηλητήριό του σε οτιδήποτε κινείται. Πιο παλιά έσπαγε στο ξύλο τον καθηγητή Πανούση, και ρήμαζε τα μπαρ των ομοφυλόφιλων. Χθες ακόμη διέλυε παρουσιάσεις βιβλίων όπως αυτή της Σώτης Τριανταφύλλου στο Φλοράλ και έκαιγε τις εγκαταστάσεις του περιοδικού Ρεσάλτο. Σήμερα μπορεί να προκαλεί δολιοφθορές στο αυτοκίνητο του Βαγγέλη Πισσία, ψυχή της καμπάνιας " Ένα Πλοίο για τη Γάζα" και να βάζει φωτιά στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο. Όλες όμως αυτές οι διαδρομές, ασχέτως αφετηριών συναντιούνται στο κοινό πεδίο του φασισμού και του ολοκληρωτισμού.
Σήμερα αν όχι χθες, πρέπει να τις σταματήσουμε, γιατί όπως έλεγε και ο Χάινε
«Εκεί που καίνε τα βιβλία, σύντομα θα καίνε τους ανθρώπους»

Δεν υπάρχουν σχόλια: