Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Μνήμη Νεοκλή Σαρρή

Απεβίωσε σήμερα ξημερώματα ο γνωστός Υμηττιώτης Νεοκλής Σαρρής.Δραστήριος αγωνιστής και διανοούμενος ως την τελευταία στιγμή, τον θυμόμαστε για την παρουσία του στους αγώνες που έδωσε η τοπική κοινωνία πριν μερικούς μήνες ενάντια στις επιβαρυντικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Αντί επικηδείου παραθέτουμε μια πρόσφατη τοποθέτησή του στον κυπριακό τύπο.

«Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ είναι αυθεντική συνέχεια της Μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης του 1821»



‘Σημερινή’
«Υπήρξαν φρικαλέοι χειρισμοί»
22 Μαΐου 2011
συνέντευξη στην Μικαέλλα Λοΐζου

«Το βιβλίο του δρα Γιάννου Χαραλαμπίδη ‘Κυπριακό, Διπλωματικές Ίντριγκες’, που κυκλοφορήθηκε από τον εκδοτικό οίκο ‘Ποιότητα’, διαφέρει ουσιωδώς από τα μέχρι τώρα ομοειδή έργα. Κι αυτό όχι μόνο γιατί συνδυάζει τη δημοσιογραφική γλαφυρότητα με την επιστημονική δεξιότητα, αλλά γιατί παρακολουθεί το Κυπριακό από τη γένεσή του μέχρι και τις μέρες μας», αναφέρει ο γνωστός Καθηγητής Νεοκλής Σαρρής. Το βιβλίο προβαίνει σε μια ενδελεχή ανάλυση απορρήτων εγγράφων και μαρτυριών από το 1950 μέχρι το 2010, με ιδιαίτερη τριβή στα στρατηγικά ελλείμματα της ελληνικής πλευράς. Ο καθηγητής Σαρρής σχολιάζει, από τη δική του επιστημονική και εμπειρική σκοπιά, τα κύρια ζητήματα που πραγματεύεται το βιβλίο.

Μέσα από τα έγγραφα που παρουσιάζονται στο βιβλίο, καταδεικνύεται ότι Βρετανοί και Τούρκοι θεωρούσαν τη διζωνική ως ταξίμ. Σε συνάρτηση μ’ αυτό, πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι οι κυπριακές και ελλαδικές ηγεσίες την παρουσιάζουν ως επανένωση;
Θεωρώ παράλειψη του συγγραφέα ότι δεν εμβαθύνει στις πολύτροπες αγγλοτουρκικές σχέσεις. Στην Τουρκία, μέχρι τον Ιούνιο του 1955, οι ιθύνοντες πίστευαν ότι η Κύπρος, αργά ή γρήγορα, θα ενωνόταν με την Ελλάδα. Την πεποίθησή τους αυτή τη στήριζαν σε παγιωμένες αντιλήψεις, που προέκυπταν από τις αγγλοελληνικές σχέσεις. Ωστόσο η κρίση αυτή ήταν επιπόλαιη, όπως ενθουσιώδης μεν αλλά επιπόλαιος ήταν ο χειρισμός από την Αθήνα. Η Αγγλία ήδη είχε δώσει δείγματα των προθέσεών της, αλλά κανείς -ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Κύπρο- είχε φροντίσει να τα αξιολογήσει.

Οι Άγγλοι, γνωρίζοντας ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν, φρόντισαν να εντάξουν στο πρόβλημα, ως διάδικο μέρος, και την Τουρκία. Βέβαια αυτό δεν έγινε εύκολα. Η αβελτηρία των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και η ‘φιλοτουρκική’ στάση των ΗΠΑ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Τελικά επικράτησε απολύτως το διαίρει και βασίλευε, που τόσο καλά γνωρίζουν οι Άγγλοι (αλλά και οι Τούρκοι). Και η ελληνική πλευρά πιάστηκε στο δόκανο μας διπλής αποικιοκρατίας. Η αγγλοελληνική διαμάχη μετατράπηκε σε ελληνοτουρκική, τρεις μήνες μετά την εκδήλωση της ΕΟΚΑ.

Θέλω να τονίσω εμφαντικά ότι όλα τα σχέδια επίλυσης που προτάθηκαν, προκύπτουν από ένα οθωμανικό μοντέλο. Ο νεο-οθωμανισμός δεν αποτελεί εύρημα του Νταβούτογλου, αλλά υπήρχε και πολύ πριν ο ίδιος γεννηθεί. Η αρχή ξεκίνησε με την αναγνώριση των θρησκευτικών “κοινοτήτων” ως ταυτόσημων προς τις εθνικές. Μάλιστα, το αναγνωρισθέν σύστημα είχε ακόμη πιο σκληρή διάκριση: Μουσουλμάνοι/μη-Μουσουλμάνοι, όπου με βάση την ισλαμική θέαση, οι πρώτοι προηγούνται των δεύτερων, ανεξαρτήτως αριθμητικής δύναμης κάθε “κοινότητας”. Μάλιστα υπήρχε ένας μουφτής, ο Ντανά εφέντης, τον οποίο προωθούσε η Τουρκία, προφανώς έναντι του Μακαρίου. Από το καλοκαίρι του 1956 η Αγγλία προσανατολίζεται από την Τουρκία σε έναν διαμοιρασμό της Κύπρου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η σκέψη στηρίζεται σε δύο δεδομένα: Το πρώτο αφορά στην απόσταση της Κύπρου από τις ακτές της Τουρκίας σε αντιπαραβολή προς την αντίστοιχη απόσταση από την Ελλάδα. Το δεύτερο, τη δυνατότητα μεταφοράς εποίκων από την Τουρκία. Πατέρας όλης αυτής της πολιτικής -που υιοθέτησε ασμένως η Μεγάλη Βρετανία- υπήρξε ο διεθνολόγος καθηγητής και πολιτικός Νιχάτ Ερίμ, τον οποίο, καίτοι ανήκοντα στην τότε αντιπολίτευση, ο Μεντερές προσέλαβε ως σύμβουλό του στο Κυπριακό. Ο Ερίμ από το χρονοντούλαπο έβγαλε το ‘συνταγματικό σχέδιο επίλυσης του Μακεδονικού’ αλλά και του ζητήματος της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, ένα σχέδιο που είχαν εκπονήσει ήδη από τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής τους στις αρχές του περασμένου αιώνα με Γερμανό συνταγματολόγο και στηριζόταν στα οθωμανικά ‘μιλλέτ’ (εθνικοθρησκευτικές κοινότητες), σε παρά φύσιν ένωση με τη διοικητική εμπειρία των διαφόρων συμβουλίων του Τανζιμάτ από το 1839 και μετά.

Είναι προφανές ότι η ΔΔΟ είναι γνήσιο προϊόν αυτής της αντίληψης. Και μάλιστα πολύ χειρότερης, γιατί πρακτικά δρομολογείται δι’ αυτής ένας εκ θεμελίων πολιτιστικός, δημογραφικός, εθνικός εκτουρκισμός, δηλαδή κάθετη αλλοίωση της υφής και φυσιογνωμίας της Κύπρου. Η επιχειρούμενη λύση είναι χειρότερη της διχοτόμησης, γιατί ο μοιραίος εκτουρκισμός θα συμβεί επί ολόκληρης της Μεγαλονήσου, όπου ο δημογραφικός παράγοντας υπερακοντίζει τις σημερινές συνθήκες, κάτι που προβλέπει και ο Ερίμ. Συνεπώς η ΔΔΟ μάλλον δεν αποτελεί επανένωση της Κύπρου αυτής καθαυτής, αλλά θα σημάνει την οιονεί Ένωση ολοκλήρου της Κύπρου με την Τουρκία, τη μετατροπή της Κύπρου σε ένα οικτρό προτεκτοράτο της Τουρκίας!

Δηλαδή επτά χρόνια μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, πιστεύετε ότι ορθώς έπραξε ο κυπριακός Ελληνισμός, επιλέγοντας να το καταψηφίσει μαζικά;
Θα πρέπει να τονιστεί, όσο πιο εμφαντικά μπορεί, ότι η ΔΔΟ θα είναι η οριστική ταφόπλακα όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά της Κύπρου και ιδιαίτερα του πολιτισμού και των ανθρώπων της. Ουδαμού στον κόσμο μια μειονότητα 18% του πληθυσμού έχει γίνει κάτοχος του 50% της κρατικής εξουσίας με όλες τις συνέπειες (εκ περιτροπής προεδρία κ.ά.). Διότι, εκτός άλλων, στηρίζεται στη ρατσιστική αρχή της φυλετικής και εθνικής διάκρισης. Και ενώ οι πρόσφυγες σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επιστρέψουν -ακόμη και σ’ εκείνη την απίθανη των περιπτώσεων που θα τους επιτραπεί- εφ’ όσον η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα είναι εντελώς ξένη και το περιβάλλον όχι φιλικό, οι έποικοι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν, με αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο τμήμα των γηγενών Τ/κ να εγκαθίσταται στο Νότο, μη μπορώντας και αυτοί να υποφέρουν την κατάσταση. Η Τουρκία, μετά την κυοφορούμενη λύση, θα είναι σε θέση να ελέγχει ολόκληρη τη Μεγαλόνησο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με τη ΔΔΟ η Κύπρος θα μετατραπεί σε ελεεινό και οικτρό προτεκτοράτο της Τουρκίας, με συνέπεια, σε βάθος χρόνου της επόμενης τριακονταετίας, να εκτουρκιστεί και εξισλαμιστεί σε μέγιστο βαθμό, ενώ αριθμητικά θα υπάρχει αντιστροφή της σημερινής σχέσης των Ε/κ προς τους γνήσιους Τ/κ. Συνεπώς η ΔΔΟ για κάθε νουνεχή και σώφρονα και προπαντός σκεπτόμενο άνθρωπο είναι μια λύση πολύ πιο οδυνηρή και από αυτήν ακόμη τη Διχοτόμηση.

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ
Ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι αν ήταν λάθος ο αγώνας της ΕΟΚΑ, ήταν λάθος και η ελληνική, αμερικανική και γαλλική επανάσταση. Συμφωνείτε μ’ αυτήν τη διαπίστωση;
Λάθος δεν ήταν ο αγώνας της ΕΟΚΑ. Ο εν λόγω αγώνας, όμως, καθώς πιστεύω, δεν έχει άμεση σχέση ούτε προς την αμερικανική ούτε προς την γαλλική επανάσταση. Και αυτό γιατί, ενώ με την πρώτη συγγενεύει ως προς το αντιαποικιακό πνεύμα από το οποίο διέπεται, δεν ταιριάζει με την κατασκευή του αμερικανικού έθνους που δρομολογείται από και διά της επαναστάσεως. Η γαλλική, πάλι, επανάσταση είχε αντιφεουδαρχικό χαρακτήρα - αυτό δεν σημαίνει ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ εστερείτο παντελώς κοινωνικού χαρακτήρα.
Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ είναι αυθεντική συνέχεια της Μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και εντάσσεται στις προσπάθειες ενοποίησης της Ελλάδας. Παράλληλα, το Κυπριακό λειτούργησε στην Ελλάδα, που εξήρχετο καθημαγμένη από τον εμφύλιο, ως ασφαλιστική δικλίδα, συνενωτική του λαού και πεδίο εκφόρτισης της αντιαποικιακής ιμπεριαλιστικής πολιτικής από την Αριστερά.

Ελλάδα και Κύπρος αγνόησαν τον τουρκικό παράγοντα
Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι οι Άγγλοι είχαν εισηγηθεί διάφορες λύσεις, οι οποίες θεωρούνται χαμένες ευκαιρίες, ενώ στο βιβλίο προσδιορίζονται ως δικτατορία του κυβερνήτη. Ποια είναι η άποψή σας επί τούτου;
Δεν υπήρχαν χαμένες ευκαιρίες, υπήρξαν κατά καιρούς φρικαλέοι χειρισμοί -κάτι πάνω από εξοργιστικοί- αρχίζοντας από την αποδοχή το 1958 της πρότασης του Έλληνα ομολόγου του Τεβρίκ Ρουστού Ζορλού, Ευάγγελου Αβέρωφ -Τοσίτσα, για αναγνώριση στους Τ/κ αντί μειονοτικού καθεστώτος -έστω και προνομιακού-, του καθεστώτος της ‘κοινότητας’, δηλαδή το οθωμανικό σχέδιο. Και η αποδοχή έγινε λόγω άγνοιας των τουρκικών πραγμάτων, της Ιστορίας αυτής καθαυτής, αλλά και της ιστορίας των θεσμών της Τουρκίας, τη γνώση της νοοτροπίας, τη δομή της βασικής προσωπικότητας, συνεπώς και του τρόπου σκέπτεσθαι και πράττειν της Τουρκίας. Είναι εκπληκτικό ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ξεκίνησαν έναν Αγώνα δίχως να υπολογίζουν τον τουρκικό παράγοντα και μάλιστα αγνοώντας τον. Σήμερα καθιερώθηκαν σε Ελλάδα και Κύπρο οι τουρκικές σπουδές. Ενώ πριν από πενήντα χρόνια ο τουρκικός παράγοντας και η Τουρκία γενικά υποτιμούνταν, σήμερα υπερτιμούνται. Χρειάζεται γνώση διαχείρισης των γνώσεων, των σχετικών προς την Τουρκία.

Η μόνη χαμένη ευκαιρία είναι του 1964. Ακόμη και σήμερα επαινούν τον αείμνηστο Γεώργιο Παπανδρέου γιατί απέρριψε την πρόταση του πρόεδρου Τζόνσον να συναντηθεί στην Ουάσιγκτον και να συζητήσει το ζήτημα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ισμέτ Ίνονου. Η αρνητική επιρροή στο θέμα αυτό του Ανδρέα Παπανδρέου είναι απόλυτη. Ουσιαστικά τον πήρε κυριολεκτικά στο λαιμό του. Γιατί ο μόνος Τούρκος πολιτικός που μπορούσε να στέρξει στην Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα την εποχή εκείνη ήταν ο Ισμέτ Ίνονου. Είχα μείνει κατάπληκτος, στην Άγκυρα όπου είχα μεταβεί τον Αύγουστο του 1964, συναντώντας δύο υπουργούς τής τότε κυβέρνησης συνασπισμού, τον υπουργό Τύπου και Τουρισμού Αλί Ιχσάν Γκιογιούς και τον υπουργό Εσωτερικών Οράν Όζτρακ, να μου λένε ευθαρσώς ότι ‘να γίνει η Ένωση, αλλά όχι με τρόπο που θα τους εκθέτει στο λαό’.

Αν μελετήσετε προσεκτικά τις εγγραφές από το ‘ημερολόγιο’ του Νιχάτ Ερίμ, προκύπτει σαφώς ο ισχυρισμός μου, παρότι το δημοσιευθέν κείμενο χρονολογείται τους πρώτους μήνες μετά την εισβολή του 1974 και συνεπώς έχει υποστεί ‘διορθωτικές επεμβάσεις’.


Ηλεκτρονική διεύθυνση άρθρου: http://www.efylakas.com/archives/8897


Διαβάστε περισσότερα!

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Κυκλοφόρησε η εφημερίδα Ρήξη 79


«Πολιτική επικαιρότητα»

Αν όχι εμείς, ποιοί;
Της Κίνηση Πολιτών Άρδην

Η τελευταία παράσταση της δυναστείας των Παπανδρέου
Tου Γ. Καραμπελιά

Το δίλημμα για το ευρώ θα είναι διαρκές
Του Σταύρου Χριστακόπουλου

«Εθνικά Θέματα»

Τι κρύβει ο πρόεδρος;
Της Δήµητρας Παπαλεοντίου

Στα μονοπάτια του Τοπ Καπί
Του Κωνσταντή Σεβρή

«Κοινωνία»

«Επιβίωση»... στη Θεσσαλονίκη
Συνέντευξη από τους ανθρώπους της κοινωνικής κατάληψης στο παλιό νοσοκοµείο του Αγίου Παύλου

Η άνθιση του κοινοτισμού
Του Γιώργου Ρακκά

Ή λαός ή ολοκληρωτισμός
Του Νικόλα Δηµητριάδη

«Ελλάδα»

Ιδιωτικοποιώντας τα Δημαρχεία!
Του Κώστα Σαµάντη

Το σχολείο μπροστά στην κατάρρευση
Του Οικολόγου

Η διαγραφή μέρους του χρέους!
Του Αθανάσιου Κλάρα

Να συλληφθεί ο ΓΑΠ
Του Γιώργου Κοντογιώργη

Πα.Σο.Κ: Επιτέλους, τέλος!
Του Μιχάλη Χατζηπέτρου

Όλη η εξουσία στους Γερμανούς;
Του Βασίλη Στοϊλόπουλου

Ρόλοι και μεταμορφώσεις
Του Μάνου Στεφανίδη*

«Το μεγάλο Όχι του ελληνικού λαού»

Η Θεσσαλονίκη οδηγεί!
Του Κ. Μ. Βολιώτη

Οργή και μούτζα που σας έλαχε!
Του Γιώργου Μάλφα

Ποιος είσαι Λαέ μου;
Της Κερασίας Γερογιάννη

«Κόσμος»

Το ΝΑΤΟ εγκαθίσταται στη Λιβύη
Του Μ.Κ.Μπαντρακουµάρ*

Το μεγάλο παιγνίδι της Αφρικής
Του Μάνλιο Ντινούτσι

Διχασμένη προσωπικότητα!
Της Τζιωρτζιάνα Κητ

«Θέατρο»
Αντικατοχικές αντιστάσεις
Του Κώστα Σαµάντη

«Κινηματογράφος»

Κάποτε στην Ανατολία
Του Κωνσταντίνου Μπλάθρα

Διαβάστε περισσότερα!

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Κατάληψη αλληλεγγύης "Επιβίωση"

Του Σάκη Αποστολάκη Ελευθεροτυπία 14.10.11

Ενας 70χρονος ημιπληγικός συνταξιούχος των 700 ευρώ και ένας Βούλγαρος σκηνοθέτης, που επιβιώνει ως μπογιατζής, κατέλαβαν το κτήριο-σκάνδαλο του πρώην Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» στην οδό Φράγκων, στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο ξοδεύτηκαν πάνω από 12 εκατ. ευρώ, αλλά παρέμενε ένα εγκαταλειμμένο γιαπί.

Έσπασαν τη σάπια κλειδαριά της εξώπορτας και τώρα προσφέρουν καταφύγιο σε αστέγους, ανέργους και σε όσους αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. «Επιβίωση» είναι και η ονομασία που έδωσαν στην ανοιχτή κοινωνική κατάληψη που ξεκίνησαν. Σκοπός τους, μαζί με όποιον μπορεί να προσφέρει βοήθεια, να μετατρέψουν το κατεστραμμένο κτήριο σε ανάσα ζωής για όποιον έχει ανάγκη. Ηδη 9 άστεγοι ζουν στους χώρους του συγκροτήματος, που αποτελείται από ένα διώροφο και ένα εξαώροφο κτήριο.

Δι’ Ελέου και… φόβου

Μετά το πανάκριβο ναυάγιο των σχεδίων του υπουργείου Υγείας να το ξαναφτιάξει, για να το μετατρέψει σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, το κτήριο επέστρεψε στην καθολική Μονή Αδελφών του Ελέους, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Αλλά όχι μόνο δεν υπάρχει καμία βοήθεια απ’ αυτή την πλευρά, αντιθέτως ζητήθηκε από τους καταληψίες να φύγουν, και μάλιστα με το φόβητρο του εισαγγελέα και της Αστυνομίας. Την υποστήριξή τους στην προσπάθεια δείχνουν όμως οι γύρω καταστηματάρχες, που φέρνουν τρόφιμα.

Ο 48άχρονος Λιούμπεν Αλέξιεφ, με τη φόρμα εργασίας και το μυστρί στο χέρι, ξεκίνησε να φτιάχνει σιγά σιγά κάποιους από τους χώρους, ώστε να γίνουν κάπως πιο φιλόξενοι. Ο 70χρονος Θανάσης Γεωργιάδης κάθεται στην πόρτα, στο αναπηρικό καροτσάκι του, και εξηγεί στους περαστικούς την αιτία για την πράξη του και το όραμά του. «Να μαζευτεί εδώ ο κόσμος που δεν έχει πού να μείνει, που δεν έχει να φάει. Ξοδεύτηκαν εκατομμύρια γι’ αυτό το κτήριο, αλλά το άφησαν να ρημάζει, ενώ μπορεί να στεγάσει ώς και 1.000 άτομα. Να γίνει εδώ μια μικρή κοινότητα ανθρώπων. Να βρουν αυτοί καταφύγιο και το κτήριο να πάρει ζωή».

Το κτήριο παραμένει σιωπηλός μάρτυρας της περίεργης εξαφάνισης εκατομμυρίων ευρώ, τόσο από ευρωπαϊκούς όσο και από εθνικούς πόρους. Σπασμένες τουαλέτες, σπασμένοι νιπτήρες, κατεστραμμένα μαγειρεία, τρύπες στα τσιμέντα των δαπέδων, σπασμένα τζάμια, ξεχαρβαλωμένοι ηλεκτρικοί πίνακες. Και ανάμεσα σ’ αυτά, μια εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό, ζωγραφισμένη σ’ ένα παράθυρο.

«Μόνο μία τουαλέτα καταφέραμε να φτιάξουμε υποτυπωδώς, ενώ νερό έχει μόνο μία βρύση σε έναν εξωτερικό διάδρομο. Βάλαμε μία γεννήτρια για να έχουμε φως και να μπορούμε να δουλέψουμε, μέχρι να βρούμε πώς θα πάρουμε ρεύμα», λέει ο Λιούμπεν.

Εκκληση βοήθειας

Σκοπός των δύο «καταληψιών» είναι να δημιουργηθεί μέσα στο κτήριο μια ανοιχτή, αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας και συμπαράστασης, όπου καθηγητές θα διδάσκουν δωρεάν φοιτητές και οι φοιτητές τα παιδιά των άστεγων οικογενειών. Να δημιουργηθούν χώρος πολιτισμού, μαγειρείο, αναγνωστήριο και άλλες δραστηριότητες, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των ενοίκων της μικρής αυτής κοινότητας. Προς το παρόν, υπάρχει ανάγκη για οτιδήποτε. Γι’ αυτό και οι δύο «καταληψίες» κάνουν έκκληση για βοήθεια σε όποιον μπορεί να προσφέρει τρόφιμα, κρεβάτια, στρώματα, θερμαντικά σώματα και οτιδήποτε άλλο. *

Διαβάστε περισσότερα!

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Η Γάζα είναι... ( Μαθήματα επιβίωσης) της Μ. Παπαδημητρίου

ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ
Η Γάζα είναι... ( Μαθήματα επιβίωσης) της Μ. Παπαδημητρίου

Σήμερα, η μεγαλύτερη αγανάκτησή μου αφορά την Παλαιστίνη, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη. Η αιτία της αγανάκτησής μου είναι η έκκληση που έκαναν κάποιοι θαρραλέοι Ισραηλίτες της διασποράς: Κοιτάξτε που οδήγησαν αυτή τη χώρα οι ηγέτες μας, ξεχνώντας τις θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες του ιουδαϊσμού. Πρωτοπήγα εκεί το 2002-από τότε ξαναπήγα άλλες πέντε φορές. Πρέπει να διαβάσετε οπωσδήποτε την έκθεση του Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν για τη Γάζα (Σεπτέμβριος 2009), στην οποία αυτός ο Νοτιοαφρικανός δικαστής- εβραίος και μάλιστα σιωνιστής- κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό ότι προέβη «σε πράξεις που μπορούν να χαρακτηριστούν, υπό ορισμένες συνθήκες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη διάρκεια της επιχείρησης «Συμπαγές (ή Βαρύ) Μολύβι».
Απόσπασμα από το βιβλίο του Stephan Hessel «Αγανακτήστε!» (μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου), εκδόσεις Πατάκη, 2011.


Στις 27 Δεκεμβρίου 2008 οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχείρηση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας η οποία και συνεχίστηκε επί τρεις εβδομάδες. Στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής εναντίον μιας περιοχής η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μια ανοικτή και υπαίθρια φυλακή για πάνω από 1.500.000 Παλαιστινίους, η υπερσύγχρονη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ στράφηκε ενάντια σε άοπλους Παλαιστινίους. Όταν στο τέλος αναγκάστηκε να αποσυρθεί έχοντας υποστεί μια δεύτερη πολιτική ήττα μετά την ήττα την οποία υπέστη από τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, άφησε πίσω της 1387 νεκρούς, πολλές χιλιάδες τραυματίες, 20.000 ισοπεδωμένα σπίτια και κατεστραμμένες υποδομές της Λωρίδας της Γάζας. Όσο και αν οι Παλαιστίνιοι έχουν «συνηθίσει» στην αντίσταση κατά του φασιστικού κράτους του Ισραήλ, αυτές οι επιδρομές μένουν ανεξίτηλες και χαράσσουν τραυματικά τις μνήμες των παιδιών. Τους επόμενους μήνες που ακολούθησαν γράφτηκαν από παιδιά της Παλαιστίνης, ηλικίας 13 έως 17 ετών, οι Μονόλογοι της Γάζας. Στα γραπτά αυτά οι νεαροί μαθητές καταγράφουν τα πάντα. Το φόβο απέναντι στο θάνατο, τις απώλειες της οικογενείας τους αλλά και των συμμαθητών τους, τους εφιάλτες οι οποίοι στοιχειώνουν τον ύπνο τους. Μαζί με αυτά όμως καταγράφουν και τη δίψα για τη ζωή, την αγάπη τους για την πατρίδα, τα νεανικά τους όνειρα και τον πόθο τους για δημιουργία. Είναι ενδεικτικό το απόσπασμα του κειμένου: «Μόνο η θάλασσα με βοηθάει να ονειρεύομαι. Όταν στέκομαι στην ακτή φαντάζομαι την Κύπρο, ένα ταξίδι στο Παρίσι, μία πτήση στη Ρώμη…» Μαχμούτ, έτος γέννησης 1995
Κείμενα συγκλονιστικά για το πώς η νέα γενιά της Παλαιστίνης μεγαλώνει ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, ανάμεσα στην τρομοκρατία και τη χαρά. Οι Μονόλογοι αυτοί απασχόλησαν καθηγητές και μαθητές σε πάνω από 40 χώρες μέχρι που στις 29 Νοεμβρίου 2010 παρουσιάστηκαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη από μαθητές όλων αυτών των χωρών με σκοπό να δουν αυτοί που ορίζουν τις τύχες των λαών τι συμβαίνει στις ψυχές των παιδιών όταν καταπατώνται όλα τα άρθρα των συνθηκών που οι ίδιοι έχουν υπογράψει.
Τους μονολόγους αυτούς πήρε η Μάνια Παπαδημητρίου, γνωστή μας και από την παλαιότερη παράσταση για το Παλαιστινιακό «Το όνομά μου είναι Rachel Corrie » και αφού τους παρουσίασε σε αρκετές πόλεις το καλοκαίρι που μας πέρασε, τους ανεβάζει φέτος στο θέατρο Επί Κολωνώ. Η πολιτικοποιημένη όσο και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στον αγώνα των Παλαιστινίων σκηνοθέτης, σύνθεσε τα γράμματα των παιδιών και πρότεινε μια ανάγνωσή τους κάτω από το πρίσμα του σήμερα. Πλαισίωσε τις καταθέσεις των παιδιών με οπτικοακουστικό υλικό από τον Παλαιστινιακό αγώνα αναδεικνύοντας έτσι το βάρος της Μαρτυρίας. Προσπάθησε να συνδέσει τις αντικατοχικές αντιστάσεις της Παλαιστίνης με τις αντικατοχικές αντιστάσεις της Πλατείας Συντάγματος. Από το σκηνοθετικό εύρημα της χρήσης του Μαλόξ μέχρι την παράθεση οπτικοακουστικού υλικού από τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων Αγανακτισμένων, η προσπάθεια για επικαιροποίηση είναι εμφανής. Αν όμως το σώμα του κειμένου μπορεί να παρουσιαστεί ως θεατρικό δρώμενο ή ως μια προσπάθεια πειραματισμού πάνω σε μονολόγους, αδυνατεί να σταθεί ως θεατρικό κείμενο για τον εαυτό του. Χωρίς να χάνει βέβαια ούτε ελάχιστο από την αξία της αυθεντικής μαρτυρίας.
Παρουσιάζοντας την παράσταση σε ένα πρώτο επαγγελματικό ανέβασμα (όσον αφορά τους ηθοποιούς) δείχνει να αδυνατεί να μεταφέρει τις τραγικές εμπειρίες (βιωμένες ως τέτοιες και όχι ως λογοτεχνική μεταφορά) των παιδιών που τις κατέγραψαν. Τα ίδια τα κείμενα χαρακτηριζόμενα από μια ιδιαίτερη χαρμολύπη καρκινοβατούν ανάμεσα στη φοβική καθημερινότητα και στην όλο λαχτάρα διάθεση ξεπεράσματός της. Ως τέτοια χρειάζονται μια ιδιαίτερη προσπάθεια για να αναδειχτούν και κυρίως για να «λειτουργήσουν» θεατρικά. Παρόλα αυτά είναι μια παράσταση την οποία προφανώς αξίζει κάποιος να παρακολουθήσει έστω και για το βάρος της μαρτυρίας που κουβαλά.
Υ.Γ.1 Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σκηνοθέτη και ακτιβιστή Juliano Mer- Khamis, που δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 2011στην παλαιστινιακή πόλη Jenin. Ο Juliano Mer-Khamis ίδρυσε στην Jenin το Freedom Theater, που λειτουργεί μέχρι και σήμερα

Διαβάστε περισσότερα!

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Παρουσίαση του βιβλίου «Το σχολείο ανάποδα», του Τάσου Χατζηαναστασίου

Το Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο και οι Εναλλακτικές Εκδόσεις σας προσκαλούν την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, ώρα 19:30
στην παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Χατζηαναστασίου: Το σχολείο ανάποδα: Η γλωσσική διδασκαλία στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και τα κείμενα των μαθητών της.
το βιβλίο θα παρουσιάσουν:

Χρήστος Μπουλώτης (αρχαιολόγος, συγγραφέας), Κώστας Τσεφαλάς (εκπαιδευτικός, γραμμ. Ένωσης Ελλήνων Φυσικών)και ο Τάσος Χατζηαναστασίου

Στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο

Θεμιστοκλέους 37, τηλ.: 210 3802644

Διαβάστε περισσότερα!

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

«συνωστισμός» στις παρελάσεις

Από τον πάντα εύστοχο Στάθη της Ελευθεροτυπίας

Εκπομπές επαναλήψεις παλαιών είχαν για την Εθνική Επέτειο ως επί το πλείστον τα κανάλια -πού φράγκα, αλλά και πού ψυχή για να γυριστούν καινούργιες... Αλλωστε τα τουρκικά σήριαλ τίμησαν απ' τα εν λόγω κανάλια δεόντως την εθνική μας γιορτή με ολίγην από γερμανικές διαταγές στις ειδήσεις. Μια χαρά αχταρμάς το μενού! Με κορυφαίο το ντόμπερμαν που την έχει δει στρατοδίκης να ζητά απ' τον κ. Δημαρά να «καταδικάσει», να «αποκηρύξει», να «δηλώσει» και στο τέλος να τον καταδικάζει ότι δεν «αποκήρυξε», δεν «δήλωσε», δεν δούλωσε... Ντόμπερμαν χωρίς κατοχικές κουκούλες, έτσι φόρα παρτίδα απ' τις οθόνες μας, με το θράσος χιλίων πιθήκων...

Δηλητηριώδης από καιρό τυγχάνει η πιπίλα που αναχαράζουν τα παπαγαλάκια και τα ντόμπερμαν της ενημέρωσης, ότι «δυσφημείται η χώρα» κάθε φορά που ξετυλίγονται κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στην επικράτεια (αν ακόμα αυτή η επικράτεια υπάρχει).

Δηλαδή, όταν γίνονται διαδηλώσεις στη Γερμανία, όπως η πρόσφατη στη Φρανκφούρτη εναντίον των Τραπεζών, δυσφημείται η Γερμανία; Οταν κατεβαίνουν εκατομμύρια Γάλλοι στους δρόμους για να υπερασπισθούν το ασφαλιστικό τους σύστημα, δυσφημείται η Γαλλία; «Αμαυρώνεται η εικόνα της... Γαλλίας στο εξωτερικό»;

Εχει αρχίσει να τρώει τα ψωμιά της η προπαγάνδα τους, κι όταν η προπαγάνδα τρώει το ψωμί της τζάμπα, χωρίς απτό αποτέλεσμα για τα αφεντικά, αλλοίμονο στους δούλους τους...

*****

Αυτά που συνέβησαν κατά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας συνιστούν μια λαμπρή στιγμή έκφρασης ενός λαού που καταπονείται, αλλά και ταυτοχρόνως αφυπνίζεται -μάλιστα ενός ολόκληρου λαού, για αυτό και οι εκφάνσεις της διαμαρτυρίας του καλύπτουν όλη την γκάμα, από τους δεξιούς ώς τους αριστερούς.

Αν τώρα αυτό δίνει την ευκαιρία σε ορισμένους από την ελίτ (βάφεν ή έφεδρη) να χαρακτηρίζει τις διαμαρτυρίες ως «δεξιές» ή «αριστερές», τόσο της κόβει. Ή τόσο θέλει να δείχνει ότι της κόβει, προσπαθώντας να διεκπεραιώσει μια προπαγάνδα που απευθύνεται πλέον μόνο σε ηλίθιους.

Οι εθνικές επέτειοι είναι γιορτές μνήμης -και μέσα στις ψυχές μας κανονικά μνημόσυνα. Με τη χαρμολύπη τους και τα μηνύματά τους.

Για την εξουσία οι εθνικές επέτειοι καταλήγουν αφυδατωμένες να 'ναι μια τελετή

χρήσιμη για την υποστήριξη του οικοδομήματος που έχει στήσει, αλλά ταυτοχρόνως ρηχή· που περιορίζεται σε δυο πόζες και τρεις δεκάρικους

απ' αυτούς που σνομπάραμε ή κοροϊδεύαμε πιτσιρικάδες, όπως άλλωστε όλοι οι πιτσιρικάδες όλων των εποχών (όταν βρίσκουν τρόπους να μετατρέψουν την αγγαρεία σε χαβαλέ).

Για τον λαό όμως οι εθνικές επέτειοι είναι γιορτές. Για τους πατεράδες και τις μανάδες μας, για τα όσα κατόρθωσαν, για εκείνα στα οποία απέτυχαν -είναι γιορτές συλλογικής μνήμης και κατά τούτο συνθέτουν ταυτότητα. Μάλιστα ταυτότητα που όσον ενηλικιώνεται υπερβαίνει μύθους (γόνιμους ή χαλκευμένους) και τείνει προς μιαν αυτογνωσία όπλο.

Ακόμα και οι παρελάσεις -που ορισμένοι θέλουν να καταργηθούν- μπορεί για την εξουσία είναι μια τελετή καθ-ιέρωσης (σημαντικής μάλιστα, λόγω του μιλιταριστικού στίγματος που φέρουν), όμως για τον λαό είναι ένα ξεφάντωμα του συνανήκειν, της κοινότητας που καμαρώνει τα παιδιά της, που θυμάται τη δική της παιδική ηλικία -έτσι είναι η ζωή! χρειάζεται γιορτές για να μην είναι «μακρά οδός απανδόκευτος»...

Αλλωστε οι γιορτές έχουν το νόημα που τους δίνουν οι εορτάζοντες. Επί παραδείγματι η σημαία ως γιορτή: άλλο νόημα έχει στα χέρια του αντάρτη κι άλλο στα χέρια του δωσίλογου.

Αλλά, το κυριώτερο: οι επέτειοι κάθε φορά αποκτούν ένα νέο νόημα συνέχεια του παλιού

και κατά τούτο ωραία απέδωσε ο Μανώλης Γλέζος όσα συνέβησαν προχθές στις παρελάσεις λέγοντας ότι ο λαός τιμά τον αγώνα τού ΟΧΙ με νέους αγώνες στο ίδιο πνεύμα!

Διότι όντως, αν τότε ο λαός αγωνίσθηκε εναντίον του φασισμού, σήμερα μπαίνει σε έναν νέον αγώνα εναντίον μιας οικονομικής χούντας εκείνου του χρήματος που θέλει να (ανα)γεννάται απ' τις στάχτες των ανθρώπων! σε όλον τον κόσμο, την Ευρώπη, την Ελλάδα...

Εκείνο που πρέπει να προσέξει η άφρων εξουσία (η οποία το έχει προσέξει και τρέμει) είναι πως: όταν φτάνει ο λαός να διαταράξει και να αποδομήσει την τελετή, έχει φθάσει ο κόμπος στο χτένι.

Είναι στιγμή σπουδαία και οριακή.

Ως εκ τούτου οι αποδοκιμασίες προς τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας (με τις ύβρεις απολύτως καταδικαστέες) εξέφραζαν την απογοήτευση εκείνων που άλλα περίμεναν απ' τον παλιό αντάρτη. Και πάντως όχι να συγκαλύπτει τα καμώματα μιας κυβέρνησης ανδρεικέλων.

Τα «δύσκολα εύγε» γίνονται δύσκολα, αλλά γίνονται, «δύσκολες» επίσης «αποδοκιμασίες».

Ο λαός φέρθηκε εικονοκλαστικά, έσπασε τις τελετές, αυτό δεν είναι μια εύκολη συμπεριφορά. Φανερώνει οδύνη. Κι εν συνεχεία οργή που αρχίζει να οργανώνει τον εαυτό της.

Ή μήπως είναι βία οι διαμαρτυρίες και δεν είναι βία το πετσόκομμα των μισθών, οι φοροεπιδρομές (τουλάχιστον με Στούκας), ο εξευτελισμός των πολιτών διά της συκοφαντίας και η αιχμαλωσία της χώρας;

ΣΤΑΘΗΣ Σ. 31.Χ.2011 stathis@enet.gr

Διαβάστε περισσότερα!