Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Πίσω ολοταχώς...

Ανάμεσα στις σημαντικές κατακτήσεις που  μας κληροδότησε η γαλλική επανάσταση, ήταν και ο διαχωρισμός των εξουσιών σε τρεις: στην εκτελεστική, την δικαστική και τη νομοθετική, διαχωρισμός που φθάνει μέχρι τις μέρες μας κατοχυρωμένος στο Σύνταγμα της χώρας μας.

Καθόλου τυχαία. Η ρύθμιση αυτή στόχευε στο να αρθρωθούν αυτές οι διαδικασίες μέσω των οποίων θα υπήρχε ο έλεγχος της μιας εξουσίας πάνω στην άλλη, εμποδίζοντας την αυθαίρετη ανάπτυξη μιας και μόνο εξουσίας που δεν θα ελέγχεται και άρα δεν θα μπορεί να περιοριστεί. Ήταν μια κληρονομιά και κατάκτηση την οποία μέχρι τώρα η αριστερά υπερασπιζόταν. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η κατάκτηση αυτή ήταν στο πλαίσιο των αστικοδημοκρατικών ελευθεριών. Καμία αντίρρηση. Αυτές τις αστικοδημοκρατικές ελευθερίες τις υπερασπιζόταν η αριστερά θεωρώντας τες ουσιαστικές και ως το απαραίτητο βήμα για τη σταδιακή όσο και σταθερή εξάπλωση της δημοκρατίας. Άλλωστε και τις εκλογές, σύμφωνα με την αριστερά, ακριβώς ως αστικοδημοκρατική κατάκτηση, τις υπερασπιζόταν και τις υπερασπίζεται (θέλουμε να πιστεύουμε).

Διαβάστε περισσότερα!

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Άρδην (τ. 105)

ardin105
Κυκλοφορεί σε περίπτερα και βιβλιοπωλεία το νέο τεύχος του Άρδην (τ. 105).
  • Στο τεύχος αυτό μπορείτε να βρείτε την ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματος Άρδην και κείμενα για το νέο πολιτικό εγχείρημα και το όραμα που πρεσβεύει και τα ονόματα των πρώτων 627 που υπογράφουν.

Διαβάστε περισσότερα!

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


Απελευθέρωση του Βόλου το 1944 από τον ΕΛΑΣ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Δημοσιεύεται στο Άρδην (τ. 105) που κυκλοφορεί
Σημείο αναφοράς τείνει να γίνει πλέον η φράση του και Υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη «Πού ήταν η Εκκλησία στην κατοχή;» μια φράση η οποία δείχνει πλήρη αμάθεια ή μια ιδεολογική προκατάληψη, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

 Θα χρειαστεί να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και συγκεκριμένα να ξεκινήσουμε από 200 χρόνια πριν, μιας και η συγκεκριμένη ιδεοληψία ξεκινάει από τη διαστρέβλωση ενός σημαντικού τμήματος του έργου του Κάρολου Μαρξ. Είναι αυτή ακριβώς η διαστρέβλωση που έχει οδηγήσει σε λάθος αναλύσεις και απόψεις στον χώρο της Αριστεράς.  

Διαβάστε περισσότερα!

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

«Άγριος σπόρος» του Γιάννη Τσίρου


Μια αλληγορία για το σήμερα

«Άγριος σπόρος» του Γιάννη Τσίρου
(Δημοσιεύεται στη Ρήξη φ. 127 που κυκλοφορεί)

«Το Κράτος… το αισθάνονται σαν ξένο, όχι δικό τους, και δεν το πονούν. Η χώρα τους την αγαπούν με πάθος. Για μια χούφτα από το χώμα της είναι άξιοι να πεθάνουν με την πιο μεγάλη ευκολία. Άλλο πατρίδα όμως και άλλο πολιτεία. Με την πατρίδα είμαστε στενότατα δεμένοι την έχουμε βάλει  μέσα στο αίμα μας, γιατί και με το αίμα μας την έχουμε κρατήσει. Την πολιτεία όμως, δηλαδή αυτό τον ορισμένο τρόπο με τον  οποίο έχει οργανωθεί και διοικείται ο τόπος, αυτή την απρόσωπη δύναμη που λειτουργεί στο όνομα όλων για να εξασφαλίσει με τα όργανα και τους θεσμούς της τη ζωή και την ελευθερία μας, δεν μπορούμε να την νιώσουμε σαν κάτι εντελώς δικό μας. Είναι ξένο σώμα για το αίσθημά μας.» Ευάγγελος Παπανούτσος. Απόσπασμα από το δοκίμιο με τον τίτλο Κράτος και Νεοέλληνες 1948. (Από το πρόγραμμα της παράστασης)

Διαβάστε περισσότερα!