Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Το χαριστικό παζάρι πάει βόλτα στην Ερμού...


Το Σάββατο 1 Νοέμβρη το χαριστικό παζάρι πάει βόλτα σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της Αθήνας. Υπεύθυνη για αυτή τη βόλτα είναι η νεοσύστατη ομάδα διαχείρισης του παζαριού, αλλά και διάδοσης του πνεύματος του αντικαταναλωτισμού, που συναντιέται κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα στο Σπόρο στις 20:00.

Χαριστικό παζάρι στην Ερμού
στον δρόμο της υπερκατανάλωσης, θα στηθεί χαριστικό παζάρι

Το χαριστικό παζάρι πάει βόλτα στην Ερμού...

Το Σάββατο 1 Νοέμβρη το Χαριστικό Παζάρι, που βρίσκεται μόνιμα στον Σπόρο, πάει βόλτα σε έναν από τους
πιο εμπορικούς δρόμους της Αθήνας. Ελάτε για υποστήριξη και διάδοση του πνεύματος του αντικαταναλωτισμού.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για μια αλληλέγγυα οικονομία και μια εναλλακτική μορφή οικονομικής ζωής, αποφασίσαμε να πειραματιστούμε με έναν διαφορετικό τρόπο «κατανάλωσης». Ένα πάρε–δώσε χωρίς χρήματα, έναν χώρο ανταλλαγής και αλληλεγγύης. Για να εμβαθύνουμε τον λόγο και τις πράξεις μας, να ξεκινήσουμε από κάπου, όσο μικρό κι αν είναι, να αμφισβητήσουμε την καταναλωτική υστερία, το τρίγωνο σπίτι–δουλειά–κατανάλωση. Για να σχετιζόμαστε γι’ αυτό που είμαστε και όχι γι’ αυτό που έχουμε.

Στο χαριστικό παζάρι υπάρχουν διάφορα αντικείμενα που για κάποιον δεν είναι χρήσιμα αλλά που κάποια άλλη μπορεί να τα χρειάζεται. Επειδή δεν είναι όλα για τα σκουπίδια: τα πράγματα χάνουν την αξία τους όταν δεν χρησιμοποιούνται. Ξαναδίνουμε αξία, προσφέρουμε πράγματα αχρησιμοποίητα αλλά όχι άχρηστα. Χωρίς τιμή (γιατί άλλο αξία και άλλο τιμή), χωρίς χρήματα. Χωρίς να χρειάζεται να φέρουμε κάτι για να πάρουμε κάτι άλλο. Μόνος όρος: να χρησιμοποιήσουμε αυτό που θα πάρουμε. Η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι άμυνα ή μειονέκτημα, είναι πρόταση και στόχος. Δεν σημαίνει φιλανθρωπία ή άδειασμα της αποθήκης και της ντουλάπας μας αλλά αλληλεγγύη. Χωρίς αντίτιμο σημαίνει προσφέρω, μοιράζομαι.

από το http://sporos.org/xaristiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: