Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Μεσίστιες σημαίες για τον Λάκη Σάντα

«Εκανα αυτό που έπρεπε»

Εκατοντάδες πολίτες αποχαιρετούν από το πρωί τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.Κατεβάζοντας -μαζί με το Μανώλη Γλέζο- τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη πριν από 70 χρόνια, ο Λάκης Σάντας παρέδωσε στην νεότερη ελληνική ιστορία μία κορυφαία πράξη αντίστασης, καθιστάμενος ο ίδιος εμβληματική φυσιογωμία του αγώνα.


«Κάτω από το φως του φεγγαριού αγκαλιάστηκαν και χόρευαν πατώντας πάνω στο φασιστικό σύμβολο. Εκοψαν ένα κομμάτι της σημαίας και την πέταξαν μέσα στο σπήλαιο, στο ξεροπήγαδο. Πριν φύγουν είχαν φροντίσει να αφήσουν πάνω στον ιστό τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, ώστε να μην κατηγορηθούν άδικα κάποιοι άλλοι. Ετρεχαν μέσα στη νύχτα, με απαγόρευση κυκλοφορίας, όταν τους σταμάτησε στην Πλάκα ένας αστυφύλακας, χωρίς όμως να τους προδώσει», περιγράφει ο Γ. Αποστολίδης στον οποίο ο Σάντας κατέθεσε την τελευταία του, ίσως, δημόσια μαρτυρία.

Στην ίδια συνέντευξη ο Σάντας διηγείται πώς εξιστόρησε στους δικούς του την πράξη του: «Οταν γύρισα στο σπίτι, ξημερώματα, αφηγήθηκα στους γονείς μου την ριψοκίνδυνη πράξη μας και τους έδειξα το κομμάτι από τη σημαία. Εκανα αυτό που έπρεπε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: