Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Οι καπιταλιστές δεν έχουνε πατρίδα

Αντιγράφουμε από την "Εποχή" της 4/3/12:

32 ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ : Η Coca Cola απολύει και μεταφέρεται, οι εργαζόμενοι αντιδρούν

Κυριακή, 04 Μάρτιος 2012 22:57

Η Coca Cola - Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε κλείνει τις παραγωγικές μονάδες των εργοστασίων της σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 1971 και από το δίκτυο διανομής του καλύπτονται ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, η Ήπειρος και η Θράκη.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων σχέσεων της εταιρείας, Βασίλης Λώλας, «ο όγκος παραγωγής των εγκαταστάσεων θα μεταφερθεί στα υπόλοιπα τρία εμφιαλωτήρια σε Σχηματάρι, Βόλο και Ηράκλειο» και πως στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα η εταιρεία θα συνεχίσει να διαθέτει κέντρα διανομής και γραφεία. Επεσήμανε μάλιστα ότι στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνουν συνολικά 240 άτομα και πως μέχρι στιγμής απολύθηκαν 14.

Οι εργαζόμενοι, αντίθετα, μιλούν για πολύ περισσότερες απολύσεις και για προτάσεις συμμετοχής σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με μπόνους την καταβολή διπλάσιας αποζημίωσης.

Μεταφορά στη Βουλγαρία;

Ο πρόεδρος του σωματείου στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δουμάνης δήλωσε: «Στην παραγωγή δουλεύουν 51 άτομα, τα οποία θα απολυθούν όταν μεταφερθεί το εργοστάσιο».

Οι πρώτες κινητοποιήσεις των εργαζομένων ξεκίνησαν το φθινόπωρο ύστερα από τη μετεγκατάσταση του λογιστηρίου και τη μεταφορά προσωπικού σε Βόλο, Αθήνα και Σόφια. Είχαν προηγηθεί οι μετεγκαταστάσεις άλλων τμημάτων, όπως το διαφημιστικό και η διεύθυνση παγίων.

Οι εργαζόμενοι ανησυχούν για τη διαφαινόμενη μετεγκατάσταση της εταιρείας στη Βουλγαρία. Το Μάιο του 2011 οι υπεύθυνοι της εταιρείας ανακοίνωσαν ότι «η Σόφια επιλέχθηκε, μεταξύ 14 ευρωπαϊκών πόλεων, για την ίδρυση κέντρου ανθρωπίνων πόρων και οικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας». Ισχυρά κίνητρα για τη μετεγκατάσταση της εταιρείας στη γειτονική χώρα είναι τα εξαιρετικά χαμηλά μεροκάματα και ο μικρός συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων, μόλις 10% τη στιγμή που στην Ελλάδα φτάνει και το 45%.

Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός της εταιρείας

Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι προσπαθούν να σπάσουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της εργοδοσίας, η οποία μισθώνει φορτηγά με βουλγαρικές πινακίδες για να εφοδιάσει μεγαλοκαταστήματα της Θεσσαλονίκης με προϊόντα από την Ιταλία και τη Βουλγαρία. Τα προϊόντα αυτά έχουν ελληνική ετικέτα αλλά στο καπάκι τους αναγράφεται πως «το προϊόν εμφιαλώνεται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Βασίλης Λώλας παραδέχεται πως έγινε εισαγωγή προϊόντων, αλλά μόνο «κατά την περίοδο της συντήρησης και της αναβάθμισης των γραμμών στα άλλα τρία εργοστάσια». Ωστόσο, πριν μια εβδομάδα οι απεργοί εντόπισαν και μπλόκαραν φορτηγό με βουλγαρικές πινακίδες το οποίο μετέφερε εισαγόμενα προϊόντα και το οδήγησαν στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Λίγες μέρες αργότερα μέλη της απεργιακής επιτροπής των εργαζομένων εντόπισαν φορτηγό της εταιρείας «Κασσιουδάκης», για το οποίο, ύστερα από έλεγχο του ΣΔΟΕ και της τροχαίας στα προϊόντα που μετέφερε, βεβαιώθηκε σωρεία παραβάσεων: παράνομη διακίνησης και μη ακριβών παραστατικών. Έτσι το φορτηγό υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο εργοστάσιο στο Σχηματάρι Βοιωτίας χωρίς να ξεφορτώσει στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλευρό των απεργών

Σε γενική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και μετά από την άρνηση της εργοδοσίας να συζητήσει με τους εργαζομένους, οι τελευταίοι αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα τους. Απαιτούν προσλήψεις για την κάλυψη των κενών θέσεων που προέκυψαν από τις εθελούσιες εξόδους (το προσωπικό μειώθηκε κατά 10 – 15% μέσω οικιοθελών αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων) και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΘ τονίζει: «Θεωρούμε αδιανόητο μία επιχείρηση με κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ να επιλέγει τη μεταφορά της στο εξωτερικό, προκειμένου να εξασφαλίσει φθηνά μεροκάματα» και εμμέσως προειδοποιεί ότι θα κηρύξει μποϊκοτάζ στα προϊόντα της Coca Cola: «οι πολίτες-καταναλωτές της χώρας έχουν μνήμη και κρίση. Εάν συνεχιστεί αυτή η τακτική, έχουν τον τρόπο να τιμωρήσουν την επιχείρηση και θα το κάνουν».

Τέλος, το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι ανησυχίες μας και το κλίμα ανασφάλειας στην εργασία αφορούν άμεσα 370 οικογένειες, πολλές από τις οποίες μένουν στο δήμο μας. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη στάση της Coca Cola 3E η οποία αφού στήριξε την κερδοφορία της στους εργαζόμενους της περιοχής μας και ενισχύθηκε από το καταναλωτικό κοινό της Βόρειας Ελλάδας για πάνω από 40 χρόνια τώρα, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και όλους τους εργαζόμενους, προχωρά σε κινήσεις που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην αγορά εργασίας».

Ιωάννα Σκαντζέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: