– Ο Γιώργος Καραμπελιάς γράφει για το πως το μεταπολιτευτικό παρασιτικό μοντέλο κατέστρεψε την αμυντική βιομηχανία της χώρας προκειμένου με τις εξοπλιστικές παραγγελίες να μπορούν να γεμίζουν τα κομματικά ταμεία από μίζες, αλλά και να θησαυρίζουν υπουργοί, υφυπουργοί και ορισμένοι διεφθαρμένοι ανώτατοι αξιωματικοί.
-Για την Κύπρο που βρίσκεται και πάλι σε θανάσιμη παγίδα γράφουν οι Άριστος Μιχαηλίδης και Άρης Πετάσης.
– Για την Πρωτοβουλία συγκρότησης ενός νεανικού δημοτικού ψηφοδελτίου στη Θεσσαλονίκη & για την Κίνηση για μια αυτόνομη παρέμβαση στο Δήμο Πατρέων.
– Για Την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τα βάσανά της από Καλλικράτη ως τον Φούχτελ γράφει ο Κώστας Σαμάντης.
– Ο Βασίλης Στοϊλόπουλος γράφει για το ποια θα έπρεπε να είναι η ενεργειακή πολιτική της χώρας.
– Ο Δημήτρης Μπούσμπουρας γράφει για την οικολογική ισορροπία και ο Θανάσης Σταματούκος για τα κοινωνικά κινήματα στην εποχή των Μνημονίων.
– Στο αφιέρωμα του Άρδην θα διαβάσετε για τις νέες εστίες πυρκαγιάς που ξεπηδούν στον κόσμο: Τουρκία, Ουκρανία, Κίνα, Ταϊλάνδη είναι μερικές μόνο από τις εστίες. O Βασίλης Βιλιάρδος γράφει για τις εύθραυστες οικονομίες αυτών των χωρών. Ο Ζαν Μαρί Σωβιέ, ειδικός σε θέματα της πρώην ΕΣΣΔ μιλά για τον ουκρανικό εμφύλιο, που δεν τον επιθυμεί η πλειοψηφία των Ουκρανών. Ο Κώστας Μελάς, γράφει για τα δομικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας. Οι Μεχούλ Σριβαστάβα και Μπέντζαμιν Χάρβεϋ εξηγούν πως συνδέονται τα σκάνδαλα διαφθοράς που συγκλονίζουν την Τουρκία το τελευταίο διάστημα και τα φαραωνικά έργα που έχει εξαγγείλει ο Ερντογάν. Ο Νικόλαος Μπινιάρης αναλύει ότι τώρα που τα μεγάλο σχέδιο του Ερντογάν να καταστήσει την Τουρκία περιφερειακή υπερδύναμη στην ευρύτερη περιοχή απέτυχε, θα συνεχίσει με το μικρότερο προς την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια γενικότερα. Φιλοξενούμε μια πολύ σημαντική συνέντευξη του Βάνγκ Χούι, θεωρητικού της αναδυόμενης κινεζικής «νέας αριστεράς». Δύο σημαντικοί Γάλλοι διανοούμενοι, οι Φρεντερίκ Λορντόν και Εμμανουέλ Τοντ μιλούν για μια πιθανή έξοδο από το ευρώ … της Γαλλίας. Η θέση τους είναι ενδεικτική ότι ακόμα και για τη Γαλλία, η κυριαρχία του γερμανικού ευρώ-μάρκου σταδιακά γίνεται αβάστακτη.
– Η απόπειρα του σχεδιαστή και ζωγράφου Αντουάν Ελμπέρ ανοίγει ένα παράθυρο στην αναπαράσταση του βυζαντινού κόσμου και μάλιστα του επικέντρου του, της Κωνσταντινούπολης. Επειδή πρόκειται για μια εργασία καταπληκτικής ακρίβειας, που απαιτεί μια τεράστια γνώση και προσπάθεια, παρουσιάζουμε ένα μέρος της, με τίτλο Ζωντανεύοντας την Κωνσταντινούπολη, με χαρά και συγκίνηση σ’ αυτό το τεύχος του Άρδην.
– Ο Δαμιανός Βασιλειάδης στο πρώτο μέρος ενός εκτενούς άρθρου του στοχάζεται περί της χάραξης μιας νέας εθνικής στρατηγικής.
– Ο Χρήστος Καπαγερίδης γράφει για την αναζήτηση του εργασιακού ήθους.
– Δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά, Μια υπονομευμένη Άνοιξη: στις ρίζες της οικονομικής εξάρτησης, για το οικονομικό – παραγωγικό παράδειγμα της Μοσχόπολης, που αποκαλούνταν και Αθήνα της Τουρκοκρατίας, και γιατί καταστράφηκε μέσα σε μια εβδομάδα από στίφη ατάκτων Τουρκαλβανών.
– Ο Δημήτρης Μπαλτάς γράφει για τον Ρώσο θεολόγο Σέργιο Μπουλγκάκωφ, με αφορμή τα εβδομήντα χρόνια από τον θάνατό του, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ά.
Προμηθευτείτε και διαδώστε το Άρδην, το περιοδικό που εδώ και 18 χρόνια εκφράζει τον δημοκρατικό πατριωτικό χώρο. Το περιοδικό που παλεύει για την πνευματική αναγέννηση, τον πατριωτισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου