Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Ένα προφητικό κείμενο του Κ. Καστοριάδη για τις μαζικές μεταναστευτικές μετακινήσεις πληθυσμών.

Το παρακάτω κείμενο είναι από μία διάλεξη την οποία έδωσε στις 19 Φεβρουαρίου 1993 στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, μετά από πρόσκληση του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, ο Κορνήλιος Καστοριάδης. Συμπεριλαμβάνεται στα κεφάλαια του βιβλίου Ανθρωπολογία Πολιτική Φιλοσοφία που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ύψιλον (1993). Όσο και αν αποτελεί απόσπασμα από τη διάλεξη την οποία έδωσε και άρα μπορεί να παρερμηνευθεί, εντούτοις αποτελεί μια σημαντική κατάθεση (η οποία μάλιστα δόθηκε πριν από 24 χρόνια) και ως εκ τούτου αξίζει προσεκτικής ανάγνωσης και ψύχραιμης ανάλυσης.
Ειδικά σήμερα, μετά τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, όπου το AfD ήρθε τρίτο με ποσοστό 13,5%, το καθιστά επίκαιρο και προφητικό.  Το παραθέτουμε :


...Εδώ και χρόνια υπάρχει μια συνεχής εισροή στις Η.Π.Α. Μεξικάνων και, σε λίγο καιρό, δεν θα είναι μόνον Μεξικάνοι. Οι Η.Π.Α., μ’ όλα τα τεράστια τεχνικά και στρατιωτικά μέσα που διαθέτουν, δεν είναι ικανές να ελέγξουν αυτή την είσοδο των Μεξικάνων και, σε λίγο καιρό, και των άλλων Λατινοαμερικάνων στις Η.Π.Α. αλλά και στην Δυτική Ευρώπη υπάρχει μια συνεχής είσοδος μεταναστών από την Αφρική, η οποία είναι πολύ οργανωμένη. Προς το παρόν γίνεται μόνο μέσω του Γιβραλτάρ, διότι εκεί η απόσταση η θαλασσινή είναι γύρω στα τριάντα μίλια και υπάρχουν κάποια μεγάλα εξωλέμβια τα οποία τα δουλεύουν Μαροκινοί στην Ταγγέρη και μεταφέρουν ανθρώπους στην Ισπανία. Οι άνθρωποι τους οποίους μεταφέρουν δεν είναι Μαροκινοί – οι Μαροκινοί σχετικά ευπραγούν – είναι Αφρικανοί οι οποίοι έχουν ξεκινήσει από την Αιθιοπία, από την Σενεγάλη, από την Νιγηρία, από το Κογκό, έχουν πληρώσει διαφόρους εκμεταλλευτές φορτηγατζήδες για να τους μεταφέρουν διαμέσου αυτών των εκτάσεων, που ξέρετε πόσο μεγάλες είναι, και φτάνουν στην Ταγγέρη όπου αφήνουν τα τελευταία τους δολάρια για να τους μεταφέρουν απέναντι. Οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να υποστούν όλα  αυτά, όλες τις σχετικές αβεβαιότητες , προκειμένου να βρεθούν στην Ισπανία. Και δεν τους ενδιαφέρει τόσο ο η Ισπανία, το Πράντο, το Τολέδο και ο Γκρέκο, δεν πάνε γι’ αυτό, θέλουν να μπουν στην Δυτική Ευρώπη. Και φυσικά, μια και μπήκαν στην Ισπανία, μπήκαν στην Δυτική Ευρώπη. Τώρα το ίδιο συμβαίνει, και θα αυξάνεται συνεχώς, σε όλη την έκταση της Μεσογείου, που έχει δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, αν δεν κάνω λάθος, ακτές και την οποία ο Τσώρτσιλ ονόμαζε το μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης. Από δω θα αρχίσουν να συρρέουν οι μετανάστες – και ήδη στην Ελλάδα έγινε το επεισόδιο με την  Τουρκία σχετικά με τους λαθρομετανάστες από το Ιράκ. Τέτοιοι λαθρομετανάστες έχουν βρεθεί ήδη στην Σουηδία – υπάρχει μια τεράστια μαφία, μέσω της Ρωσίας, που τους μεταφέρει στην Γερμανία, στην Σουηδία και στις άλλες Σκανδιναβικές χώρες, όπου μπορούν από μια στιγμή και μετά να χαθούν μέσα στον πληθυσμό. Σε λίγο όμως η κατάσταση θα οξυνθεί πολύ περισσότερο, καθώς θα αρχίσουν να εισρέουν σε όλη την Δύση, σε τεράστιους αριθμούς, μετανάστες από όλες τις ανατολικές χώρες, Αλβανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία κλπ. Αυτό δεν μπορεί  να αποφευχθεί παρά μόνο αν χτιστεί ένα τεράστιο τείχος με φυλάκια και μυδραλιοβόλα, το οποίο θα εμποδίζει τους ανθρώπους να μπαίνουν σε αυτήν την ελαχίστη, την γελοία έκταση τη γεωγραφική που είναι η Δυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, όπου περίπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να φάνε και να πιουν, να αποκτήσουν τηλεόραση και αυτοκίνητο...
Ανθρωπολογία Πολιτική Φιλοσοφία σελ. 85-86


Δεν υπάρχουν σχόλια: