Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια : 23 του Φλεβάρη 1943

‘‘Με πρωτοβουλία της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ Νέων ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων  (  Ε. Π. Ο.  Ν. ) που οργάνωσε, συσπείρωσε και καθοδήγησε τη Νέα Γενιά της Ελλάδας στον αγώνα κατά των κατακτητών, για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της  πατρίδας, για ένα φωτεινό μέλλον.
Οι σκοποί της ΕΠΟΝ διατυπώθηκαν στο ιδρυτικό που υπογράφτηκε από τις 10 νεολαιϊστικές οργανώσεις που την ίδρυσαν. Σύμφωνα με το ιδρυτικό καθορίζονταν οι εξής σκοποί της ΕΠΟΝ : 

Α) ‘‘.. Εθνική Απελευθέρωση με βάση της ακεραιότητα της Ελλάδας. 

Β)  Η εξόντωση του φασισμού τώρα  και στο μέλλον με οποιαδήποτε μορφή κι αν παρουσιαστεί. Αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας έτσι όλες οι εξουσίες να απορρέουν από την κυρίαρχη θέληση του λαού. 

Γ)  Η καταπολέμηση των πολέμων και η υπεράσπιση της ειρήνης με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης και της αδελφικής συνεργασίας των λαών και των νεολαιών και ειδικά της Βαλκανικής. 

Δ) Η υπεράσπιση των οικονομικών, πολιτικών, εκπολιτιστικών και μορφωτικών δικαιωμάτων και επιδιώξεων της νέας γενιάς.’’

Η ΕΠΟΝ έγινε ο οδηγός της νεολαίας της Ελλάδας στον αγώνα για την εθνική απελευθέρωση, τη μόρφωση, τον πολιτισμό… Ξεκίνησε με λίγες χιλιάδες μέλη και μέσα σε ένα χρόνο έφτασε τις 300.000 οργανωμένα μέλη. Τη στιγμή της απελευθέρωσης ξεπερνούσε τις 600.000 μέλη, μαζί με τα αετόπουλα.

Η ΕΠΟΝ διαπαιδαγώγησε τη νέα γενιά της Ελλάδας στο πνεύμα του φλογερού πατριωτισμού, του άφθαστου ηρωϊσμού και της αυτοθυσίας για την υπόθεση του λαού….
Οι επονίτες με το φλογερό ενθουσιασμό, της πίστη στα ιδανικά της Αντίστασης, της αυτοθυσία τους αναδείχτηκαν η πιο τολμηρή και μαχητική δύναμη του μεγαλειώδους μαζικού κινήματος στις πόλεις. Στις ελεύθερες και μισοελεύθερες περιοχές στάθηκαν στις πρώτες γραμμές της πάλης για την πραγματοποίηση του αναδημιουργικού έργου της Αντίστασης.’’ 

Από : ΣΤ  ΑΡΜΑΤΑ ! ΣΤ  ΑΡΜΑΤΑ ! Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης
         1940  – 1945 , Π.Λ.Ε 1967, σελ. 137 κ .κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: