Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Συνάντηση για τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Υμηττό

                         
     
  ΚΑΛΕΣΜΑ
Την Παρασκεύη 5 Απριλίου, στις 7.30μμ, θα συναντηθούμε στο Δημαρχείο Αργυρούπολης (Λεωφόρος Κύπρου) για ενημέρωση και ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικά με τις εγκαταστάσεις του ΚΥΤ της ΔΕΗ στον Υμηττό.
Διαδημοτική Επιτροπή

Σχετικά με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Υμηττό

Στις 3 Ιουνίου 2005 δημοσιεύτηκαν τρείς αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Υμηττό:

-          Με την απόφαση 1672/2005 ακυρώνεται η ΚΥΑ 88547/26.11.2002 με την οποία είχαν εγκριθεί Περιβαλλοντικοί Όροι για το έργο επέκτασης του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) 400/150 KV  στην Β’ Ζώνη προστασίας του Υμηττού, στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης –Αργυρούπολης.

-          Με την απόφαση 1678/2005 ακυρώνεται η απόφαση 8800/27.2.2002 του ΥΠΕΧΩΔΕ  με την οποία καθορίστηκαν όροι και περιορισμοί δόμησης για την ανέγερση του προαναφερόμενου ΚΥΤ.

-          Με την απόφαση 1676/2005 ακυρώνεται η ΚΥΑ 130575/28.1.2003 με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 400/150 KV από το Λαύριο στο ΚΥΤ Ηλιούπολης- Αργυρούπολης διά μέσου του ορεινού όγκου του Υμηττού.

Οι λόγοι για τους οποίους το ΣτΕ ακύρωσε τις προαναφερόμενες υπουργικές αποφάσεις συνοψίζονται στο ότι «το ΚΥΤ επετράπη να κατασκευασθεί εντός της Ζώνης Β’ προστασίας του Υμηττού, με συνέπεια την κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 24 του Συντάγματος υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την επιδείνωση της κατάστασης αυτού» και ότι «η εγκατάσταση του ΚΥΤ εντός της Β΄Ζώνης του Υμηττού κρίθηκε ως ασυμβίβαστη με την προστασία της οικολογικής ισορροπίας του βουνού».

Οι Δήμοι Αργυρούπολης και Ηλιούπολης, θεωρώντας παράνομες τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Υμηττό, εναντιώθηκαν αρχικά  στην κατασκευή τους και στήριξαν, κατά κάποιο τρόπο,  τον αγώνα των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μέσω της «Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα», αντιστάθηκαν από τον Νοέμβριο του 2002 στα σχέδια της ΔΕΗ καταλαμβάνοντας το χώρο της πρόσβασης προς το εργοτάξιο, με αποτέλεσμα την διακοπή των εργασιών που είχαν ξεκινήσει. Ωστόσο, τον Μάϊο του 2003, με την εισβολή και την κάλυψη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων (ΜΑΤ)  στην περιοχή και με την ανοχή των δημοτικών αρχών Ηλιούπολης- Αργυρούπολης, οι παράνομες εργασίες συνεχίστηκαν και κατασκευάστηκε στον ίδιο χώρο ένα Κέντρο Υψηλής Τάσης  με δυο Υποσταθμούς 150/20 KV οι οποίοι λειτούργησαν το καλοκαίρι του 2004, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αντί της απλής Ζεύξης 150 ΚV που λειτουργούσε μέχρι τότε. Ακολούθησαν εργασίες υπόγειας σύνδεσης του προαναφερόμενου ΚΥΤ με τον υπάρχοντα υποσταθμό εντός του χώρου εντός του πρώην αεροδρομίου Eλληνικού και  η   ΔΕΗ εξακολούθησε να μη συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Τα  ερωτήματα  που έχουν τεθεί, είναι:

α)Υπάρχει  νόμιμη αδειοδότηση λειτουργίας των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στον Υμηττό στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης –Αργυρούπολης;

β) Υπάρχουν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι για τους δύο υποσταθμούς 150/20 KV που ήδη λειτουργούν;

γ) Γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση 1676/2005 του Συμβουλίου Επικρατείας σύμφωνα  με την οποία  δεν έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής της Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από το Λαύριο δια μέσου του Υμηττού, η οποία, κατά συνέπεια, λειτουργεί παράνομα;

Συνοψίζοντας: Στον βαθμό που δεν υπάρχει νόμιμη αδειοδότηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του  ΚΥΤ της ΔΕΗ και της γραμμής μεταφοράς Ηλεκτρικής ενέργειας από το Λαύριο στον Υμηττό, πώς μπορεί να προωθηθεί το αίτημα των πολιτών για την άμεση μετεγκατάσταση τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: