Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Διαμαρτυρία κατοίκων Δάφνης στις 12/5: Όχι στο βιασμό, όχι στη βία κατά των γυναικών


Αποτροπιασμό προξένησε ένα απαίσιο κακούργημα που συνέβη στη γειτονιά μας, όπου μια 22χρονη κοπέλα κρατήθηκε όμηρος, βασανίστηκε απάνθρωπα, βιάστηκε και παρ’ ολίγον γλίτωσε το θάνατο, από έναν απάνθρωπο. Και το πιο προκλητικό, ο κακούργος αυτός είπε ότι η κοπέλα τα ήθελε, ότι η πράξεις αυτές ήταν «συναινετικές». Η κοπέλα αυτή, όμως, μετά το μαρτύριο που πέρασε, θα φέρει αυτό το τραύμα για όλη της τη ζωή, όπως συμβαίνει σε πολλές γυναίκες που είναι θύματα ακραίων μορφών βίας.

Πρόκειται για μια ακραία περίπτωση βίας κατά των γυναικών, που όμως την βλέπουμε τακτικά σε πιο «συνηθισμένες» μορφές, όπου αμφισβητείται η αυτονομία των γυναικών και το δικαίωμά τους να ζήσουν τη ζωή τους όπως αυτές νομίζουν, χωρίς καταναγκασμούς και σκλαβιά.
Συχνά τέτοιες πράξεις βίας, που μπορεί να συμβούν στο σπίτι ή στο δρόμο, την ημέρα ή τη νύχτα, σε νέες ή ηλικιωμένες γυναίκες, ακόμα και σε μικρά κορίτσια, δικαιολογούνται από την κοινωνία, και καταγγέλλονται μόνον στις ακραίες μορφές που πήρε το κακούργημα που συνέβη στη γειτονιά μας. Ακόμα πολλές γυναίκες αποτρέπονται από το να καταγγείλουν και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, αφού συχνά τις λοιδωρούν στα αστυνομικά τμήματα και τις αποτρέπουν από την καταγγελία. Όταν φτάσει η ώρα της Δικαιοσύνης, η βιασμένη γυναίκα συχνά βιάζεται για δεύτερη φορά, αφού το κύριο επιχείρημα του βιαστή είναι πως «τα ήθελε».
Θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε γι’ αυτό το κακούργημα στη γειτονιά μας, θέλουμε να αγωνιζόμαστε για κάθε μορφής κοινωνική δικαιοσύνη, θέλουμε να διατηρήσουμε τη συνοικία μας αγνή και αγωνιστική, όπως ήταν κάποτε.
Όχι στο βιασμό, όχι στη βία κατά των γυναικών, ούτε στη Δάφνη ούτε πουθενά.
Διαμαρτυρόμαστε μπροστά από το μετρό Δάφνης την Παρασκευή 12 Μαΐου, στις 6.30
Πρωτοβουλία κατοίκων Δάφνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: