Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

"Πρόσκληση σε γεύμα από έναν υποψήφιο δολοφόνο" στον Φ.Ο.Υ. (4/9/17 & ώρα 20:30)


Κινηματογραφική Λέσχη ΦΟΥ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2017

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
στην ταράτσα του Ομίλου
"Αποδομώντας στερεότυπα /κύκλος Κωμωδία"
Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 8:30 μμ

Είσοδος ελεύθερη

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ. διοργανώνει κινηματογραφικό αφιέρωμα στην ταράτσα του Ομίλου με θέμα "Αποδομώντας στερεότυπα /κύκλος Κωμωδία". Τη Δευτέρα αυτή, στην τέταρτη προβολή του αφιερώματος, θα προβάλει την ταινία "Πρόσκληση σε γεύμα από έναν υποψήφιο δολοφόνο" (1976) σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Μουρ και σε σενάριο Νιλ Σάιμον. Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση.

Λίγα λόγια για την ταινία: 

Οι καλύτεροι ντετέκτιβ του κόσμου, προσκαλούνται σε ένα δείπνο και σε ένα φόνο από τον μυστηριώδη Λάιονελ Τουέιν. Όταν καταφτάνουν ένας ένας στην έπαυλη του Τουέιν, γνωρίζουν τον τυφλό μπάτλερ και την κωφάλαλη μαγείρισσα. Όταν το δείπνο σερβιριστεί, ο Τουέιν θα τους ανακοινώσει ότι ο καλύτερος ντετέκτιβ είναι αυτός και για να το αποδείξει προκαλεί τους καλεσμένους του στην επίλυση ενός φόνου, που θα συμβεί μέσα στο σπίτι τα μεσάνυχτα. Η αμοιβή του νικητή θα είναι 1 εκατομμύριο δολάρια. Πριν το ρολόι χτυπήσει 12, ο μπάτλερ βρίσκεται νεκρός και στις 12 ακριβώς ο Τουέιν, βρίσκεται επίσης νεκρός.

Η ταινία αποτελείται από ένα all-star καστ Βρετανών και Αμερικανών ηθοποιών: Αϊλίν Μπρέναν, Τρούμαν Καπότε, Τζέιμς Κόκο, Πίτερ Φολκ, Άλεκ Γκίνες, Έλσα Λαντσέστερ, Ντέιβιντ Νίβεν, Πίτερ Σέλερς, Μάγκι Σμιθ, Νάνσι Γουόκερ και Εστέλ Γουίνγουντ. Πέντε διάσημοι ντετέκτιβ και οι βοηθοί τους προσκαλούνται σε μια μυστηριώδη έπαυλη για δείπνο. Εκεί καλούνται να βρουν τη λύση ενός άκρως παράξενου μυστηρίου.Η ταινία είναι μια παρωδία των παραδοσιακών φιλμ και βιβλίων μυστηρίου στη λογική του "ποιος έκανε το φόνο" και αρκετοί από τους πρωταγωνιστές υποδύονται ρόλους οι οποίοι είναι βασισμένοι σε γνωστούς ντετέκτιβ όπως Ηρακλής Πουραρό, Μις Μαρπλ, Τσάρλι Τσαν, Νικ και Νόρα Τσαρλς και Σαμ Σπέιντ. Επίσης η ταινία αποτελεί μια από τις σπάνιες κινηματογραφικές εμφανίσεις του διάσημου συγγραφέα Τρούμαν Καπότε. Κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 23 Ιουνίου 1976. Απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς, απέφερε 32,5 εκατομμύρια δολάρια και έλαβε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα.Η επιτυχία της ταινίας οδήγησε στη δημιουργία μιας άτυπης συνέχειας με τον τίτλο Ντετέκτιβ της Πεντάρας (The Cheap Detective) το 1978. Τη σκηνοθεσία και το σενάριο ανέλαβαν και πάλι οι Μουρ και Σάιμον αντίστοιχα. Οι Φολκ, Μπρέναν και Κόκο εμφανίζονταν, ερμηνεύοντας όμως διαφορετικούς ρόλους.


Πρόσκληση σε γεύμα από έναν υποψήφιο δολοφόνο

Κωμωδία 1976 | Έγχρ. | Διάρκεια: 94'

Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Ρόμπερτ Μουρ με τους: Πίτερ Σέλερς, Ντέιβιντ Νίβεν, Άλεκ Γκίνες, Μάγκι Σμιθ, Αϊλίν Μπρέναν, Πίτερ Φολκ, Τζέιμς Κόκο, Τρούμαν Καπότε

Δεν υπάρχουν σχόλια: