Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ «ΘΗΣΑΥΡΙΣΑΝ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ

Πάνω από 25% σε αξία και 38,8% σε όγκο αυξήθηκαν το πρώτο πεντάμηνο του έτους οι πωλήσεις στις σακούλες απορριμμάτων, περίοδο η οποία συνέπεσε με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την κατάργηση της δωρεάν διάθεσης λεπτής πλαστικής σακούλας από τα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέτρησης της κατανάλωσης από την Nielsen (σ.σ. αφορά πωλήσεις στα οργανωμένα δίκτυα) το πρώτο πεντάμηνο του έτους, οι πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων ξεπέρασαν τα 10,572 εκατ. ευρώ από 8,46 εκατ. ευρώ που ήταν το πρώτο πεντάμηνο του 2017.

Στους μεγάλους κερδισμένους της κατηγορίας με βάση την αξία των πωλήσεών, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας νούμερο 1 παίκτης της κατηγορίας, οι πωλήσεις των οποίων αυξήθηκαν κατά 21,2% σε αξία, η εταιρεία Γρ. Σαράντης με άνοδο πωλήσεων 32,7%, η εταιρεία Rolopack με αύξηση 56,2% και οι εταιρείες FHP και Θράκη με αύξηση 23,7% και 11,6% αντίστοιχα. Αντιθέτως σημαντική υποχώρηση σημείωσαν οι πωλήσεις των εταιρειών Μπρισιμτζή, 3Μ, Ψαράκης και οι εισαγωγές με πτώση πωλήσεων 22,8%, 21,2%, 12,2% και 13,9% αντίστοιχα.
Η σημαντική αύξηση στις πωλήσεις στις σακούλες απορριμμάτων ήρθε ως απόρροια της επιβολής από την 1η Ιανουαρίου περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικής σακούλες μιας χρήσης που παραχωρούνταν δωρεάν από τα σούπερ μάρκετ μέχρι το τέλος της περασμένης χρονιάς και τις οποίες οι καταναλωτές χρησιμοποιούσαν και για τα απορρίμματά τους.
Από την 1η Ιανουαρίου η «κατανάλωση» της λεπτής πλαστικής σακούλας έχει υποχωρήσει κατά 78%. Αποτέλεσμα η μέση κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση να εκτιμάται πλέον στις 130-135 λεπτές πλαστικές σακούλες (σ.σ. πριν την εφαρμογή του μέτρου ήταν 400), όταν ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν, το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.
Από τις περίπου 100 εκατ. σακούλες που διατέθηκαν το α’ τρίμηνο του 2018 από το κανάλι του σουπερμάρκετ, το κράτος εισέπραξε από το περιβαλλοντικό τέλος 3 εκατ. ευρώ και από το ΦΠΑ επιπλέον 1 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ από τη μείωση της κατανάλωσης τα σούπερ μάρκετ έχουν εξοικονομήσει ήδη 15 εκατ. ευρώ.
Όπως εκτιμούν τα στελέχη του ΙΕΛΚΑ αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός κατανάλωσης τότε το 2018 θα διατεθούν περίπου 1,5 δισεκατομμύριο λιγότερες σακούλες σε σχέση με το 2017.
Χρ. Κούσιου

Από το facebook του Andrew Kouskouris

Δεν υπάρχουν σχόλια: