Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Εκδήλωση Ενημέρωσης – Συμπαράστασης: Όχι στην φίμωση του Άρδην



Το Άρδην σας καλεί την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018 στις 19.30 να ενημερωθείτε για την απειλούμενη έξωση του χώρου πολιτισμού και πολιτικής Ρήγας Βελεστινλής και να συμπαρασταθείτε άμεσα και ενεργά στη διατήρηση ανοικτού του χώρου.

Η βίαιη και αιφνιδιαστική έξωση του Άρδην, του Νέου Λόγιου Ερμή, της Ρήξης, που επιχειρήθηκε την Πέμπτη 5 Ιουλίου απέτυχε. Παρότι μόλιςτην Τετάρτη 4 Ιουλίου βγήκε η απορριπτική απόφαση για αναστολή εκτέλεσης της έξωσης και η δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ορίστηκε για τις 6 Αυγούστου 2018, την Πέμπτη το πρωί,  ο ιδιοκτήτης κ. Νικόλαος Παράσχης, ζήτησε αιφνιδιαστικά με δικαστικούς επιμελητές να εκκενώσουμε μέσα σε δύο ώρες τον χώρο. Έναν πολιτικό χώρο 350 τ.μ. με χιλιάδες βιβλία, προκηρύξεις, εκατοντάδες καθίσματα, εξοπλισμό εκδηλώσεων και γενικώς τον καρπό μιας πολιτικής και πνευματικής παραγωγής 50 χρόνων. Η άμεση κινητοποίηση δεκάδων μελών του Άρδην και άλλων αλληλέγγυων φίλων, όπως του Βαγγέλη Πισσία, του σκιτσογράφου Στάθη Σταυρόπουλου,  των φίλων από την ΚΟΕ και της πρώην βουλευτού Ελένης Σωτηρίου, δημοσιογράφων και άλλων πολλών, που τώρα είναι δύσκολο να αναφερθούν, απέτρεψε  την έξωση, έστω προσωρινά.
Το κλείσιμο ενός πολιτιστικού και πολιτικού χώρου από τους ελάχιστους που επιβιώνουν στην Ελλάδα της παρακμής είναι κάτι πολύ βαρύ για να το ανεχθεί η ελληνική κοινωνία. Και μάλιστα έναν χώρο από τον οποίο έχουν περάσει εκατοντάδες ομιλητές και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τα τελευταία πεντέμισι χρόνια. Έναν χώρο που αποτέλεσε βάση στήριξης  για όλες τις μεγάλες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, από την εποχή των αγανακτισμένων μέχρι το Μακεδονικό, την αλληλεγγύη στον Κουρδικό λαό, τον χώρο από τον οποίο ξεκίνησε, τον Ιανουάριο του 2017, η συμβολική κατάληψη της Κυπριακής πρεσβείας για να εμποδιστεί ένα νέο σχέδιο Ανάν στην Κύπρο,  κ.λπ. Γι’ αυτό και αποτελεί κάρφο στα μάτια της εξουσίας, οικονομικής και πολιτικής. Διότι η εξουσία δεν μπορεί να αποδεχτεί εύκολα  την παρουσία του Άρδην στον χώρο που είχε κάποτε τα γραφεία του το ΕΛΙΑΜΕΠ και  βρίσκεται στην καρδιά του Συντάγματος, απέναντι από τα γραφεία του ΣΕΒ και δίπλα από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυπριακή Πρεσβεία.
Δεν θα αφήναμε λοιπόν να κλείσει αδιαμαρτύρητα ένας τέτοιος χώρος και να μετατραπεί και αυτός σε ενοικιαζόμενες κατοικίες βραχύβιας παραμονής για τουρίστες (airbnb). Με πρόθυμους συμπαραστάτες και εκτελεστές τους κυβερνητικούς  υπεύθυνους, οι οποίοι ενοχλούνται ιδιαίτερα από την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης και μαχητικής φωνής.
Εξάλλου, οι αετονύχηδες ιδιοκτήτες που κυριαρχούν στο κέντρο της Αθήνας, παραβιάζοντας κάθε πολεοδομική και φορολογική διάταξη, αποτελούν τα αγαπημένα παιδιά της νέας τάξης πραγμάτων που αναδύεται στην πτωχευμένη χώρα μας.
Από τις αρχές του 2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας την εργαλειοθήκη του ΟOΣΑ, διαμόρφωσε ένα νομικό σύστημα που στηρίζει μονόπλευρα τους ιδιοκτήτες μηδενίζοντας τα δικαιώματα των  ενοικιαστών. Οι ιδιοκτήτες, με την παραμικρή αφορμή, πραγματική ή κατασκευασμένη, μπορούν να πετούν έξω τους ενοικιαστές προκειμένου να εκμεταλλευτούν την άνοδο των τιμών των ακινήτων στο κέντρο (airbnb κ.ά.). Και βέβαια, το νομικό και δικαστικό σύστημα κινδυνεύει με τη σειρά του να χάσει κάθε αξιοπιστία, όπως έχει ήδη συμβεί με τους πολιτικούς και πολιτειακούς θεσμούς, καθώς υποχρεώνεται να εφαρμόζει σκανδαλώδεις νόμους και να ακολουθεί δαιδαλώδεις και αδιαφανείς στους πολίτες οδούς. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση που παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας οφείλουμε να αντισταθούμε και όχι μόνο για τον δικό μας χώρο.
Εμείς, που εδώ και χρόνια, με κάθε ευκαιρία, καταγγέλλουμε την παρακμή αυτής της χώρας και δεν σιωπήσαμε μπροστά στον οικονομικό στραγγαλισμό, την εθνική μειοδοσία και την πολιτισμική παρακμή, δεν θα μείνουμε βουβοί και δεν θα δεχτούμε αδιαμαρτύρητα την εξαφάνιση αυτού του χώρου. Θα επιμείνουμε με κάθε τρόπο να τον διατηρήσουμε ζωντανό  και με τη συμπαράσταση όλων των φίλων και όλων των δημοκρατών πατριωτών, χρησιμοποιώντας κάθε μορφή νομικών ενεργειών, θα το παλέψουμε.

Άρδην 5/7/18

Δεν υπάρχουν σχόλια: