Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Μεγάλη Τρίτη

ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.
Μεγάλη Τρίτη της Εβδομάδας των Παθών, γνωστής και ως Εβδομάδα του Πάσχα.
Το έθιμο θέλει οι γιαγιάδες από την Μικρασία να τραγουδούν:
Μ. Δευτέρα, ο Χριστός στη μαχαίρα,
Μ. Τρίτη, ο Χριστός εκρίθη,
Μ. Τετάρτη, ο Χριστός εχάθη (σημ. στο όρος των Ελαιών),
Μ. Πέμπτη, ο Χριστός ευρέθη,
Μ. Παρασκευή, ο Χριστός στο καρφί,
Μ. Σάββατο, ο Χριστός στο θάνατο,
Μεγάλη Λαμπρή, μπαμ ΄π' εδώ μπαμ π' εκεί!!! ( σημ. τα βεγγαλικά της Ανάστασης).
Τη Μ. Τρίτη θυμόμαστε δύο παραβολές: των δέκα παρθένων και των ταλάντων (Ματθ. 25, 1-30). Η πρώτη είναι αφιερωμένη στην προνοητικότητα και την εγρήγορση, απολύτως μέσα στο πνεύμα των ημερών. Η δεύτερη μας θέλει εργατικούς, για να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.

Στην πρώτη παραβολή πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένες περιμένουν το Νυμφίο (γαμπρό) να έλθει να παραλάβει τη νύφη. Οι φρόνιμες, που είχαν προνοήσει, φρόντισαν να πάρουν μαζί τους λάδι ώστε να έχουν για να φωτίζουν τα λυχνάρια τους. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τις μωρές, οι οποίες λόγω της αργοπορίας του Νυμφίου αποκοιμήθηκαν. Έτσι όταν ακούγεται η φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», ψάχνουν να βρουν λάδι για να ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους, με αποτέλεσμα να μένουν «εκτός νυμφώνος».
Προνοητικότητα και εγρήγορση• απαραίτητες αξίες σε καιρούς πανδημίας...
* Η παραβολή των δέκα παρθένων. Εικονογραφία Φ. Κόντογλου (1949). Επάνω αριστερά βλέπουμε την επιγραφή της εικόνας "Ο Χριστός μέ τάς φρονίμους παρθένους".
Σε αυτήν απεικονίζεται ο Ιησούς Χριστός (ΙC XC εκατέρωθεν του φωτοστέφανου) κλεισμένος εντός οικίας μαζί με τις πέντε από τις δέκα παρθένες ("τας φρονίμους", οι οποίες κρατούν τις δάδες που προνόησαν να έχουν) και έξωθεν οι υπόλοιπες πέντε να χτυπούν την πόρτα, ματαίως, για να εισέλθουν. Πάνω από αυτές υπάρχει επιγραφή "αί μωραί παρθέναι". Ο Ιησούς Χριστός με το δεξί χέρι τις αποτρέπει ενώ στο αριστερό χέρι κρατάει ειλητάριο. Κάτω βλέπουμε επιγραφή, με ελαφρώς ειρωνικό περιεχόμενο, "Η πόρτα τώρα έκλεισε δεν ειμπορεί ν' ανοίξη, σύρτε είς τα σπιτάκια σας για να αναπαυθήτε." Επάνω δεξιά από την επιγραφή η υπογραφή του αγιογράφου "χείρ Φ. Κόντογλου"

Δεν υπάρχουν σχόλια: