Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Η Ευρωβουλή «σκότωσε» την ACTA

Η Ευρωβουλή «σκότωσε» την ACTA  «Νεκρό» κήρυξε την Πράξη της ACTA το Ευρωκοινοβούλιο στη χθεσινή του ψηφοφορία. Με 478 ψήφους κατά, μόλις 39 υπέρ και 165 αποχές, οι βουλευτές δικαίωσαν τα 2,5 εκατομμύρια των πολιτών της Ε.Ε. -που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι νέοι- οι οποίοι είχαν υπογράψει κείμενο διαμαρτυρίας για την προσπάθεια λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, καθώς και τις δεκάδες χιλιάδες που είχαν διαδηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο κατά της συγκεκριμένης νομοθεσίας, σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.


Πιέσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ACTA υπήρξε αποτέλεσμα έντονων πιέσεων κυρίως από τη βιομηχανία του θεάματος, που έβλεπε να χάνει δισεκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη της εξαιτίας του ελεύθερου «κατεβάσματος» ταινιών, τραγουδιών, αλλά και λογισμικού.

Μάλιστα, ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα σημεία της ACTA ήταν η δυνατότητα που προσέφερε στους παρόχους πρόσβασης στο Internet να παραδίδουν στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων τις διευθύνσεις IP των χρηστών για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι κατεβάζουν παρανόμως διάφορα αρχεία.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκάλεσε την αντίδραση τόσο της αρμόδιας επιτρόπου Κάρελ ντε Γκουχτ όσο και των διάφορων λόμπι (όπως το BussinessEurope), που έκαναν λόγο για δυσμενείς συνέπειες σε διάφορα επίπεδα -όπως, για παράδειγμα, στις διαπραγματεύσεις με Κίνα και ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο.

Πηγή : http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: