Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Επερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Επερώτηση κατέθεσαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων προς τους υπουργούς εξωτερικών, Οικονομικών και δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπολογίσει ότι η Γερμανία οφείλει προς το ελληνικό δημόσιο, 108,43 δισεκατομμύρια ευρώ συν τους τόκους, λόγω των καταστροφών που προκάλεσε στις υποδομές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κατοχής. Το ύψος της συγκεκριμένης οφειλής έχει αποτιμηθεί το 1946 από τη Διασυμμαχική Επιτροπή στο Παρίσι σε 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε 108,43 δισεκατομμύρια ευρώ, δίχως να υπολογίσουμε τους τόκους.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η Γερμανία οφείλει 54 δισεκατομμύρια ευρώ συν τους τόκους, για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, η ίδια η Γερμανία αναγνώρισε το δάνειο και το ποσό έχει υπολογιστεί πως ανέρχεται στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938. Σήμερα τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους.
Ζητά από τη Γερμανία να επιστρέψει τους κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τέλος εκτιμά ότι η Γερμανία οφείλει αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων, ως ελάχιστο δείγμα έμπρακτης συγγνώμης, διότι φυσικά η ανθρώπινη ζωή δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί με χρήμα.
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «είναι αρκετές οι έως σήμερα κυβερνήσεις που έχουν αναγνωρίσει ότι εκκρεμούν από τη γερμανική πλευρά οφειλές προς την Ελλάδα. Καμία δεν έχει υπάρξει, όμως, που να έχει κάνει κάτι γι αυτό. Ιδίως αυτήν την εποχή, κατά την οποία οι συγκυρίες είναι για την Ελλάδα τουλάχιστον δυσμενείς, η κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει από τη Γερμανία την καταβολή των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: