Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

"Η βιομηχανία του Ολοκαυτώματος": Το βιβλίο της εβδομάδας που πέρασε

«Μερικές φορές αναρωτιέμαι μήπως η «ανακάλυψη» του ναζιστικού ολοκαυτώματος από τον αμερικανικό εβραϊσμό υπήρξε χειρότερη από τη λησμονιά του».
Νόρμαν Φινκελστάιν «Η βιομηχανία του Ολοκαυτώματος, σκέψεις σχετικά με την εκμετάλλευση της εβραϊκής οδύνης», σελ. 30, εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου.  

Ο συγγραφέας του πιο πάνω βιβλίου είναι αμερικανοεβραίος γεννημένος στο Μπρούκλιν (1953) από γονείς που είχαν επιζήσει από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
 
 Μέχρι πριν λίγο καιρό δίδασκε πολιτική θεωρία στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Στο συγκεκριμένο έργο του το οποίο δημιούργησε σάλο όταν κυκλοφόρησε, πραγματεύεται το πώς ένα υπαρκτό γεγονός όπως είναι το ναζιστικό ολοκαύτωμα εκατομμυρίων εβραίων, σταδιακά, και συγκεκριμένα μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967, αναδείχθηκε στη «βιομηχανία του Ολοκαυτώματος» η οποία από τη μια εκτρέπει ή απαγορεύει τις επικρίσεις σε βάρος του ισραηλινού σιωνιστικού κράτους και της γενοκτόνας πολιτικής που ασκεί στις κατεχόμενες περιοχές των παλαιστινίων, από την άλλη δικαιώνει την αμερικανική ιμπεριαλιστική πολιτική και την «ηθική» η οποία τη συνοδεύει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη θύελλα που ξεσήκωσε το συγκεκριμένο βιβλίο, ο συγγραφέας του μπήκε στο στόχαστρο του αμερικανοεβραϊκού λόμπι, με αποτέλεσμα όχι μόνο να χάσει τη δουλειά του ως καθηγητής πανεπιστημίου κάτω από τις αφόρητες πιέσεις, αλλά ακόμη και να υποστεί τόσο τις ματαιώσεις διαλέξεών του ανά τον κόσμο (ανάμεσα στις οποίες ήταν και μια διάλεξη στο Βερολίνο όπου ήταν καλεσμένος του κόμματος των Οικολόγων αλλά και του Ντε Λίνκε) όσο και τη σύλληψη σε αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και απαγόρευση της εισόδου του στο Ισραήλ για δέκα χρόνια. (Από την εισαγωγή του γράφοντος στη θεατρική κριτική  ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ που δημοσιεύτηκε στο Υμηττός-Υψίπολις)


 Η βιομηχανία του Ολοκαυτώματος

Σκέψεις σχετικά με την εκμετάλλευση της εβραϊκής οδύνης

Norman G. Finkelstein
μετάφραση: Γιάννης Κολοβός, Αχιλλέας Καλαμάρας

Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2001
228 σελ.
ISBN 960-8219-06-Χ, ISBN-13 978-960-8219-06-9, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 13,25 


 Καθώς καταγγέλλει την "ιδεολογική αναπαράσταση" του ολοκαυτώματος, τη διόλου αθώα χρονική συγκυρία της γένεσής της και τα πολιτικά (και οικονομικά) κίνητρα που κρύβονται πίσω της, το βιβλίο αυτό προκάλεσε μεγάλες διαμάχες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Μόνο μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967, αφού δηλαδή το Ισραήλ αναδείχθηκε σε βασικό στρατηγικό στήριγμα των ΗΠΑ, στήθηκε στα πόδια της μια "Βιομηχανία του Ολοκαυτώματος" και άρχισε να κερδίζει την εξαιρετική προβολή που απολαμβάνει σήμερα. Παράγοντας αλλεπάλληλες και συχνά αλληλοσυγκρουόμενες ερμηνείες της τραγωδίας, με μεγαλύτερο ή μικρότερο σεβασμό στα ιστορικά γεγονότα αλλά πάντα σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες, η "βιομηχανία" από τη μία εκτρέπει ή απαγορεύει τις επικρίσεις σε βάρος του Ισραήλ, ενώ, από την άλλη, δικαιώνει τη συνολική αμερικανική πολιτική και την ηθική αυταρέσκεια που τη χαρακτηρίζει. Ο συγγραφέας συμπεραίνει ότι η "Βιομηχανία του Ολοκαυτώματος" πολύ περισσότερο από τις ασυναρτησίες κάποιων "αναθεωρητών" ιστορικών, είναι εκείνη που απειλεί την ιστορική μνήμη και προσβάλλει την οδύνη των θυμάτων.  
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: