Κινηματογραφική Λέσχη ΦΟΥ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2018
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
στην ταράτσα του Ομίλου
"Ο Μακαρθισμός στο Χόλιγουντ"
Δευτέρα 9 Ιουλίου 9:00 μμ
Είσοδος ελεύθερη
Είσοδος ελεύθερη
Η Κινηματογραφική Λέσχη του Φ.Ο.Υ. διοργανώνει κινηματογραφικό αφιέρωμα στην ταράτσα του Ομίλου με θέμα "Ο Μακαρθισμός στο Χόλιγουντ". Τη Δευτέρα αυτή, στην δεύτερη προβολή του αφιερώματος, θα προβάλει την ταινία "Διακοπές στη Ρώμη" (1953) του Γουίλιαμ Γουάιλερ. Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με τον υπεύθυνο της κινηματογραφικής λέσχης Κώστα Σαμάντη.
Υπόθεση
Η πριγκίπισσα Άννα (Όντρεϊ Χέπμπορν), ξεκινάει ένα πολυδιαφημισμένο ταξίδι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Όταν αυτή και η ακολουθία της φτάνουν στη Ρώμη, αρχίζει να επαναστατεί, καθώς το πρόγραμμα που της επιτάσσει το πρωτόκολλο είναι πολύ αυστηρό. Έτσι κάποια νύχτα το σκάει από το δωμάτιό της και βρίσκεται μόνη της στους δρόμους της Ρώμης, όπου ελπίζει να καταφέρει να το σκάσει σκαρφαλώνοντας στην καρότσα φορτηγού. Η Άννα όμως βρίσκεται υπό την επήρεια ενός υπνωτικού, που αναγκάστηκε να πιεί πριν το σκάσει από το ξενοδοχείο της και αποκοιμιέται σε ένα παγκάκι. Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος, ο Τζο Μπράντλεϊ (Γκρέγκορι Πεκ), τη βρίσκει και την πηγαίνει στο διαμέρισμά του, χωρίς να ξέρει ποια είναι. Το επόμενο πρωί, ο Τζο πηγαίνει να καλύψει την συνέντευξη τύπου της πριγκίπισσας Άννα και διαπιστώνει ότι η πριγκίπισσα κοιμάται στον καναπέ του. Όταν καταλαβαίνει την τύχη του, υπόσχεται στον εργοδότη του αποκλειστική συνέντευξη με την Άννα.
Βραβεία
Η ταινία έλαβε 10 υποψηφιότητες για βραβείο όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Έχασε το βραβείο όμως από την ταινία του Φρεντ Τσίνεμαν Όσο υπάρχουν άνθρωποι (From Here to Eternity). Ο Γουάιλερ έχασε επίσης το Όσκαρ Σκηνοθεσίας από τον Τσίνεμαν κι ο Γκρέγκορι Πεκ έχασε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου από τον Γουίλιαμ Χόλντεν για την ταινία του Μπίλι Γουάιλντερ Ο καταδότης του θαλάμου 17 (Stalag 17). Η πρωτοεμφανιζόμενη Όντρεϊ Χέπμπορν κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου κι ο σεναριογράφοι της ταινίας το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου. Το όσκαρ σεναρίου δόθηκε αρχικά στον Ίαν ΜακΛίλαν Χάντερ, που ανέλαβε να υπογράψει το σενάριο για λογαριασμό του Τράμπο κι η ακαδημία διόρθωσε το λάθος το 1993 απονέμοντας το βραβείο στη χήρα του Τράμπο, Κλίο. Η Χέπμπορν κέρδισε επίσης το βραβείο BAFTA καλύτερης Βρετανίδας ηθοποιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου