Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020


 Pino Daeni, ο ζωγράφος της Οικογενειακής ζωής.

Ο Pino Daeni (1939 – 2010), φανερά επηρεασμένος από τους προ-Ραφαηλίτες και το κίνημα Macchiaioli, εκμεταλλεύτηκε τον χρωματικό πλούτο, το κάλλος και τη φύση της πατρίδας του, Ιταλίας κι απεικόνισε με μία νοσταλγική αίσθηση όλα όσα θαύμαζε. Η θέρμη, το φως του ήλιου, οι μικρές αμμουδιές και οι γυναίκες της Μεσογείου αποτέλεσαν τη βάση της έμπνευσής του. Η εκπληκτική ικανότητά του να αποτυπώνει την παραμικρή κίνηση και τις εκφράσεις των θεμάτων του ήταν και αυτή που τον καθιέρωσε και τον έκανε περιζήτητο.
Το πάθος που είχε για τη ζωή και την οικογένεια ήταν εκπληκτικά δυνατό, στοιχείο που αποτυπώνεται με την ίδια ένταση και στο σύνολο του έργου του. Η τεχνική του αιχμαλώτισε πολλούς συγγραφείς, οι οποίοι διέκριναν τη ντελικάτη προσέγγισή του απέναντι στη γυναικεία φιγούρα, με τα ρούχα και τα μαλλιά τους να ανεμίζουν υπακούοντας στον θαλασσινό αέρα. Ο Pino Daeni έγινε άθελά του ο πατέρας της εικονογράφησης του ρομαντικού μυθιστορήματος.
Στο ενεργητικό του Pino Daeni περιλαμβάνονται εκτός από ελαιογραφίες, πολλές χειροποίητες μεταξοτυπίες καθώς και εκτυπώσεις Giclee (οι εικόνες προέρχονται από σκανάρισμα υψηλής ανάλυσης και τυπώνονται με μεγάλης ποιότητας μελάνια σε καμβά, φωτογραφικά χαρτιά και fine art).
* Μια μέρα στην παραλία, Pino Daeni

Δεν υπάρχουν σχόλια: