Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΤΕΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ


Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος μας δεν θεωρείται αδικημένος στο ζήτημα του πράσινου. Με δύο άλση στην περιοχή μας (το άλσος του Άρη Αλεξάνδρου και το άλσος του Πέτρου και Παύλου) και με ένα σημαντικό, σε σχέση με άλλους δήμους, ποσοστό χαμηλών σπιτιών με αυλή κερδίζει τις εντυπώσεις των ανυποψίαστων επισκεπτών.
Όμως είναι εξίσου αλήθεια ότι ο αστικός ιστός της πρωτεύουσας πάσχει. Με μέσο όρο ελεύθερων χώρων και πράσινου κάτω των 2,5 τ.μ. ανά κάτοικο, όταν στο Άμστερνταμ ο μέσος όρος είναι 27 τ.μ., βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του σχετικού ευρωπαϊκού πίνακα Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος μας δεν θεωρείται αδικημένος στο ζήτημα του πράσινου. Με δύο άλση στην περιοχή μας (το άλσος του Άρη Αλεξάνδρου και το άλσος του Πέτρου και Παύλου) και με ένα σημαντικό, σε σχέση με άλλους δήμους, ποσοστό χαμηλών σπιτιών με αυλή κερδίζει τις εντυπώσεις των ανυποψίαστων επισκεπτών.
Όμως είναι εξίσου αλήθεια ότι ο αστικός ιστός της πρωτεύουσας πάσχει. Με μέσο όρο ελεύθερων χώρων και πράσινου κάτω των 2,5 τ.μ. ανά κάτοικο, όταν στο Άμστερνταμ ο μέσος όρος είναι 27 τ.μ., βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του σχετικού ευρωπαϊκού πίνακα. Και το πρόβλημα έχει γίνει ακόμη χειρότερο μετά τις περσινές πυρκαγιές της Πάρνηθας και του Υμηττού.
Ζούμε σε μια πόλη όπου οι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι είναι ουσιαστικά ¨υπό διωγμόν¨. Η ολοένα μεγαλύτερη επέκταση του τσιμέντου και της ασφάλτου δημιουργεί σημαντικά προβλήματα με πιο βασικό εκείνο της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής μας.
Το χειμώνα όσους υπονόμους και να κατασκευάσουμε, παρατηρούμε αυξανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα μιας και το καλυμμένο έδαφος αδυνατεί να απορροφήσει τα όμβρια ύδατα.
Τα δε καλοκαίρια, αυτά τα υλικά (τσιμέντο και άσφαλτος) ευθύνονται για την συγκράτηση – δέσμευση της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα αυτή να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Το Πανεπιστήμιο Φυσικής Αθηνών έχει κάνει μετρήσεις σύμφωνα με τις οποίες έχει παρατηρηθεί και 12ο C διαφορά, ανάμεσα στο κέντρο της πόλης και τα προάστια.
Σ’ αυτό λοιπόν το πλαίσιο, με το μικροκλίμα να έχει αλλάξει δραματικά, τα τελευταία χρόνια, οι πράσινες στέγες κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΤΕΓΕΣ ;

Οι πράσινες στέγες είναι μια προσπάθεια κάλυψης των ταρατσών σε μια σειρά από κτίρια (πολυκατοικίες, σχολεία, Δημοτικά καταστήματα, κρατικά κτίρια κ.λ.π.) με άνθη, φυτά ακόμη και δέντρα.
Ήδη στην χώρα μας στην πρόταση των πράσινων στεγών έχουν ενταχθεί αρκετά τέτοια κτίρια. Κρατικά (ο Άρειος Πάγος, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών), Δημαρχιακά (όπως ο πρώτος διδάξας Δήμος της Ελευσίνας αλλά και το Δημαρχείο του Ρέντη, των Μελισσίων, της Αργυρούπολης, των Αγ. Αναργύρων, των Αχαρνών). ακόμα και σχολικά (όπως είναι η πρότυπη ταράτσα του 2ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Συκέων στην κεντρική Θεσσαλονίκη).

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ;

Το ¨κίνημα¨ των πράσινων στεγών έχει ήδη τρεις δεκαετίες ζωής ειδικά στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο Βερολίνο ο Δήμος επιδοτεί 50% το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενώ στο Δημαρχείο του Σικάγο καταλαμβάνει μία έκταση 1.858 τ.μ. !!
Στην Ελλάδα από το 1981 ο οφθαλμίατρος Κ. Σαρίκας έχει υποβάλλει πρόταση για την ανάπτυξη πράσινων στεγών τόσο στον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Δ. Μπέη όσο και στον πρωθυπουργό Δ. Ράλλη. Όμως αυτό το οποίο τότε ίσως φάνταζε ως πολυτέλεια, σήμερα πλέον προβάλλει ως αναγκαιότητα.

ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ;

Πολλά. Τόσο για τους κατοίκους όσο και για το περιβάλλον.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ: Οι ταράτσες μπορούν να αξιοποιηθούν ως τόποι ψυχαγωγίας, συνάντησης, παιχνιδιού, χαλάρωσης και εντέλει κοινωνικοποίησης, μια διαδικασία που γίνεται όλο και πιο σπάνια.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ: Οι πράσινες στέγες αποδεδειγμένα συγκρατούν το 10% του βρόχινου νερού. Βελτιώνουν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα μιάς και δεσμεύουν την σκόνη και το διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν οξυγόνο. Ελαττώνουν την διαφορά της θερμοκρασίας (φαινόμενο της αστικής νησίδας θερμότητας) ανάμεσα στο αστικό κέντρο και τα περίχωρα. Μειώνουν την ηχορύπανση απορροφώντας τους θορύβους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ: Οι πράσινες στέγες λειτουργούν ως μόνωση για το κτίριο. Μόνωση σε σχέση με την θερμοκρασία, την υγρασία αλλά και την ηχορύπανση. Σύμφωνα με μετρήσεις τις ημέρες των μεγάλων θερμοκρασιών ενώ σε μια συμβατική ταράτσα η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει και τους 70ο C (λόγω του τσιμέντου) σε ένα κτίριο με πράσινες στέγες, εσωτερικά η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 30ο C.
Τούτο πρακτικά σημαίνει μια ιδιαιτέρως χαμηλότερη χρήση του κλιματισμού (η οποία εκτός από την ενεργειακή κατανάλωση και το οικονομικό κόστος επιβαρύνει και το περιβάλλον) ,μια μείωση δηλ. της τάξης του 25% έως 30%..
Μια έρευνα των ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ τμήμα ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΊΑΣ έδειξε ότι η εφαρμογή των πράσινων στεγών στον αστικό ιστό της Αθήνας θα επέφερε μια μείωση 600 ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΩΝ , δηλαδή μια εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ ή αλλιώς ουσιαστικά ένα εργοστάσιο όπως της ΔΕΗ Λαυρίου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ ;

Το κόστος κατασκευής μιας πράσινης στέγης κυμαίνεται γύρω στα 30 ευρώ ανά τ.μ.. Ταυτόχρονα τα ανταποδοτικά οφέλη είναι πολλά. Προστατεύει το κτίριο από τους εξωτερικούς παράγοντες που το επιβαρύνουν και το καταπονούν, ενώ ταυτόχρονα το αναβαθμίζουν τόσο αισθητικά (όχι μόνο το ίδιο αλλά και την ευρύτερη περιοχή) όσο και οικονομικά.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ;

Οι ταράτσες των σχολείων μας αποτελούν τόπο ιδανικό εφαρμογής τους. Τα κτιριακά συγκροτήματα αυτά, από την αισθητική του μπετόν που τα καθορίζει μπορούν να μεταμορφωθούν σε καλαίσθητους, οικολογικούς, κοινωνικούς και εντέλει πιο ανθρώπινους χώρους εκπαίδευσης.
Όμως και το Δημαρχιακό κτίριο το οποίο προβλέπεται να ανακαινιστεί, απ’ όσον γνωρίζουμε, σε μια λειτουργική, σύγχρονη και λιγότερο ενεργοβόρα κατεύθυνση, αξίζει να εφαρμόσει μια παρόμοια πρόταση δίνοντας το παράδειγμα και λειτουργώντας ως πρότυπο τόσο για την κοινωνία του Υμηττού όσο και για τους γύρω Δήμους.
Τέλος θα πρέπει ο Δήμος μας να αναλάβει εκστρατεία ευαισθητοποίησης των κατοίκων, διοργανώνοντας οικολογικά φεστιβάλ, διαγωνισμούς, καμπάνιες και άλλες ενέργειες.
Συγκεκριμένα μάλιστα για τις πράσινες στέγες θα μπορούσε να δοθεί ως κίνητρο για την ανάπτυξή τους μια μείωση στα δημοτικά τέλη ή να διοργανωθεί ένας ετήσιος διαγωνισμός με την επίσημη βράβευση του καλύτερου ταρατσόκηπου της χρονιάς.
Αυτές είναι κάποιες πρώτες ιδέες, είμαστε όμως σίγουροι ότι σε μια τέτοια κατεύθυνση πολλά άλλα επιχειρήματα είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν.


Γιατί τώρα πλέον οι πράσινες στέγες δεν είναι απλά εφικτές είναι και αναγκαίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: