Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Να φύγουν οι Κεραίες από τις γειτονιές !!!


Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (13/07/08)

«Οχι» στην παρανομία
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Οι ανεξάρτητοι επιστήμονες δεν ασκούν κριτική στην κινητή τηλεφωνία ως άλλοι Λουδίτες που θέλουν την κατάργησή της. Ανησυχούν για την υγεία των πολιτών διότι θεωρούν ότι αυτή δεν διασφαλίζεται από τα υφιστάμενα όρια ασφαλείας.
*Τα όρια ασφαλείας που έχει καθιερώσει η ICNIRP και έχουν υιοθετήσει η Ε.Ε. και ο ΠΟΥ (στην Ελλάδα είναι και 100 φορές ανώτερα άλλων χωρών της Ε.Ε.) βασίζονται μόνο στις λεγόμενες θερμικές επιδράσεις των ακτινοβολιών (δηλαδή, τις προερχόμενες από την υπερθέρμανση του εγκεφάλου), που είναι οι μόνες που δέχονται και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, και όχι στις μη θερμικές (καρκίνοι κ.ά.). Ετσι, ο Ν 3431/06 μας προστατεύει μόνο από το ψήσιμο του εγκεφάλου μας από τα μικροκύματα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

*Αυτό συνεπάγεται ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν αν υπάρχουν κεραίες στους χώρους διαμονής/εργασίας τους. Παρ' ότι αυτά τα στοιχεία είναι διαθέσιμα από την ΕΕΤΤ, η γνωστοποίησή τους είναι πρακτικά ενέφικτη στον μέσο πολίτη. Πολύ περισσότερο όταν οι κεραίες καλύπτονται με πλαστικό περίβλημα και φαίνονται σαν θερμοσίφωνες.

*Το δε επιχείρημα ότι αυτό γίνεται για αισθητικούς περιβαλλοντικούς λόγους δεν φαίνεται να ευσταθεί διότι με ανάλογο κάλυμμα θα ανέμενε κανείς να κρύβεται και η ασχήμια των τεράστιων συστημάτων πολυ-κεραιών που βλέπουμε εντός των πόλεων (π.χ. σε κτίρια του ΟΤΕ) ή στην κορυφή λόφων και βουνών.

*Η χρησιμότητα της κινητής τηλεφωνίας στη σύγχρονη κοινωνία είναι δεδομένη αλλά δεν πρέπει να ανταλλάσσεται με τη δημιουργία νέων προβλημάτων στη δημόσια υγεία, π.χ. με την παράνομη τοποθέτηση των κεραιών βάσης κατά παράβαση των πολεοδομικών κανονισμών.

*Ο ΧΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ είναι καθηγητής Βιοχημίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 13/07/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: