Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Αντιδράσεις για την νέα κυκλοφοριακή μελέτη.


Αντιδράσεις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στον Δήμο μας μετά την πρώτη παρουσίαση της νέας κυκλοφοριακής μελέτης. Το βιαστικό της "Διαβούλευσης", εκ των πραγμάτων, έχει οδηγήσει σε μία κατάσταση κατά την οποία φαίνεται ότι οι κάτοικοι είτε δεν έχουν ενημερωθεί είτε δεν έχουν πεισθεί από την συγκεκριμένη μελέτη. Κάτοικοι της οδού Σμύρνης μας έστειλαν το ακόλουθο κείμενο με το οποίο καλούν σε συγκέντρωση σήμερα και το οποίο δημοσιεύουμε ακολούθως. Επιφυλασσόμεθα να τοποθετηθούμε τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα όσο και γενικότερα για την πρόταση του Δήμου για τις κυκλοφοριακές αλλαγές καθώς και για την διαδικασία ("Δημόσια Διαβούλευση")που ακολουθήθηκε



Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ Οδού ΣΜΥΡΝΗΣ
Αγαπητοί κάτοικοι της Σμύρνης και των γειτονικών δρόμων,
Ξαφνικά, την Παρασκευή το απόγευμα, μάθαμε πως κάποιοι άνθρωποι που δεν μένουν εδώ, που αγνοούν τελείως ποιοι είμαστε, ποια είναι η καθημερινότητα μας, αποφασίζουν να παίξουν με τη ζωή μας. Αποφασίζουν και προτείνουν για μας χωρίς να μας ξέρουν, χωρίς να μας έχουν ρωτήσει, χωρίς ποτέ να έχουν συζητήσει μαζί μας για το πώς φανταζόμαστε εμείς το δρόμο μας και τη γειτονιά μας!

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗΣ ΔΡΟΜΟ ΔΙΠΛΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ! ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ! Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ, ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ!
Ο δρόμος αυτός είναι ο δρόμος που ζούμε, εδώ είναι τα σπίτια μας, εδώ είναι οι δουλειές μας. Η Σμύρνης δεν είναι ο σκουπιδότοπος του Υμηττού. Διεκδικούμε να γίνει καλύτερη και όχι χειρότερη. Δεν θα αφήσουμε τη Σμύρνης το δρόμο με την γκρίζα μάντρα της ΠΥΡΚΑΛ, το δρόμο αποχωρητήριο, το δρόμο πάρκινγκ βαρέων οχημάτων να γίνει επιπλέον εθνική οδός. Οι άνθρωποι που μένουμε εδώ δεν είμαστε κουκίδες στο χάρτη που σχεδιάστηκε. Στα κόκκινα τοξάκια είναι τα σπίτια μας. Έχουμε ονόματα, έχουμε παιδιά, έχουμε όνειρα, ζούμε την καθημερινότητά μας, θέλουμε να την κάνουμε πιο όμορφη, δεν θέλουμε να φύγουμε από εδώ, θέλουμε και το αξίζουμε να είμαστε χαρούμενοι που ζούμε εδώ.

Τι προτείνει η «συγκοινωνιακή μελέτη» του Δήμου
Στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε ο Δήμος Υμηττού την Παρασκευή 22 Μαΐου, παρουσιάστηκαν οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που όπως πολλές φορές ειπώθηκε έχουν ως βασικό στόχο να βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων του Υμηττού και να κάνουν τον Υμηττό μια περισσότερο πράσινη και ανθρώπινη πόλη. Η φιλοσοφία αυτή φανταζόμαστε πως διαπνέει την αναμόρφωση του Υμηττού συνολικά. Γιατί η πεζοδρόμηση της Κωνσταντινουπόλεως και η πράσινη ζώνη που σχεδιάζεται για την ενοποίηση του Πάρκου Άρη Αλεξάνδρου με την πλατεία Υμηττού, αν και είναι επιθυμητή, δεν μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος της Σμύρνης. Είμαστε τελείως αντίθετοι με το να φτιάξουμε έναν μικρό παράδεισο για να περηφανευόμαστε για την πράσινη πόλη μας, όταν ακριβώς δίπλα του δημιουργούμε έναν εφιάλτη μετατρέποντας το μικρό και στενό δρόμο της Σμύρνης σε δρόμο -και μάλιστα λεωφορειόδρομο- διπλής κατεύθυνσης. Δηλαδή, αντί να βελτιώσουμε την απαράδεκτη κυκλοφοριακή κατάσταση που για παράδειγμα επικρατεί στην οδό Ηπείρου, έναν δρόμο που συγκεντρώνει καθημερινά την κίνηση όλων των αυτοκινήτων που κινούνται από και προς τον Υμηττό, την Ηλιούπολη, το Βύρωνα και όλα τα νότια προάστια, δημιουργούμε στη Σμύρνης μία δεύτερη Ηπείρου, μια νοητή προέκτασή της.

Η Σμύρνης ως προτεινόμενος δρόμος διπλής κατεύθυνσης σημαίνει διπλασιασμό της καθημερινής αυτοκίνησης, εκτόξευση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης, ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στις μετακινήσεις των πεζών, επιβάρυνση στη δυνατότητα πάρκινγκ. Σημαίνει αύξηση των αναπνευστικών προβλημάτων, των αλλεργιών, των νευρολογικών προβλημάτων, σημαίνει μια πλήρη υποβάθμιση της καθημερινότητάς μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς
Το αυτονόητο: να συζητήσουμε μεταξύ μας τι θέλουμε και τι όχι και να μεταφέρουμε τις απόψεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η διαδικασία είναι ότι ο Δήμος θα δέχεται γραπτές προτάσεις για το ελάχιστο διάστημα των 15 ημερών, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 6 Ιουνίου. Η μελέτη των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, όπως ειπώθηκε, θα διατίθεται από τη Δευτέρα 25 Μαΐου από το Δήμο, ενώ θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του. Η τελική απόφαση θα παρθεί σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αγαπητοί γείτονες, μην αφήσουμε για μια ακόμη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει πλειοψηφικά για μας, χωρίς να μας ρωτήσει για τα θέματα που αφορούν τη ζωή μας. Εμείς είμαστε που ζούμε τόσα χρόνια σε έναν από τους πιο υποβαθμισμένους δρόμους του Υμηττού. Δικαιούμαστε να απαιτήσουμε οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις να βελτιώσουν το δρόμο μας, να σταματήσει ο δρόμος να είναι δημόσιο ουρητήριο, να απαγορευτεί επί της ουσίας το πάρκινγκ φορτηγών και νταλικών, να μειωθεί η αυτοκίνηση και όχι να διπλασιαστεί.

Ας μαζευτούμε όλοι και όλες την Τετάρτη 27 Μαΐου στις 8 το απόγευμα, στο συντριβάνι στην Πλατεία Αγίας Λαύρας απέναντι από το Δημαρχείο, για μια πραγματικά ανοιχτή διαβούλευση των κατοίκων για το θέμα της Σμύρνης. Ας πάρουμε μαζί και τα παιδιά μας, ας τους μιλήσουμε για το πρόβλημα, ας τα κάνουμε συμμέτοχους, αφορά τη ζωή τους, αφορά όλους μας.

Δεν είμαστε κουκίδες σε συγκοινωνιακούς χάρτες, δεν είμαστε πειραματόζωα, έχουμε ονόματα, έχουμε φωνή, έχουμε όνειρα για το σήμερα και το αύριο.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: