Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Κατοίκων για το θέμα της νέας Κυκλοφοριακής Μελέτης.


Πραγματοποιήθηκε χθές στην αίθουσα του Φιλοπρόοδου Όμιλου Υμηττού, Ανοικτή Συνέλευση Κατοίκων του Δήμου μας όπου συζητήθηκε το πρόβλημα που προέκυψε από την Διαβούλευση για τη νέα Κυκλοφοριακή Μελέτη. Αποφασίστηκε η δραστηριοποίηση μέσω συγκρότησης ανοικτής επιτροπής η οποία ως άμεση επιδίωξη θα διεκδικήσει την σωστή και ουσιαστική λειτουργία της διαδικασίας της Διαβούλευσης. Σήμερα μάλιστα κατατέθηκε κείμενο στον Δήμο με τα αιτήματα της Επιτροπής Κατοίκων και την οποία και παραθέτουμε

Υμηττός, 29/05/2009

Προς:
τον Δήμαρχο,
τους Αντιδημάρχους,
το Δημοτικό Συμβούλιο
τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών
του Δήμου Υμηττού

Με αφορμή την παρουσίαση της «Μελέτης για την Εφαρμογή Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων σε περιοχές του Δήμου Υμηττού», από την Δημοτική Αρχή στις 22/05/2009, πρωτοβουλία κατοίκων του Υμηττού κάλεσε σε ανοιχτή συζήτηση για την διερεύνηση και καταγραφή απόψεων και θέσεων για τις επιδράσεις των συγκεκριμένων ρυθμίσεων στη διαμόρφωση της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Κατά γενική ομολογία διαπιστώθηκε οτι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις:
- Θα καθορίσουν τον τρόπο και την ποιότητα ζωής στην περιοχή σε βάθος χρόνου
- Θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην αύξηση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένους δρόμους του Υμηττού αλλά και έμμεσες επιπτώσεις στη συνολική ροή της κυκλοφορίας στην περιοχή
- Θα επηρεάσουν δραστικά τον τοπικό χαρακτήρα και την κοινωνική ζωή στον Δήμο Υμηττού

Εξαιτίας της βαρύτητας αυτής των ρυθμίσεων θεωρούμε οτι:
- Η όποια μελέτη δεν μπορεί παρά, να εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό για το μέλλον της περιοχής ο οποίος θα περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο κομμάτι τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ, τον καθορισμό των χρήσεων γης, την αξιοποίηση των υποβαθμισμένων και εγκαταλελειμμένων χώρων πρασίνου, και την ένταξη στις κυκλοφοριακές μελέτες της ευρύτερης περιοχής αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της διερχόμενης κυκλοφορίας. Οποιαδήποτε αποσπασματική και ευκαιριακή αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή.
- Προϋπόθεση της όποιας τεχνικής μελέτης είναι ο καθορισμός των στόχων τους οποίους θα κληθεί αυτή να επιδιώξει κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Οι στόχοι αυτοί σχετίζονται με τις επιδιώξεις μας για τη διαμόρφωση του γενικότερου χαρακτήρα της περιοχής και δεν μπορούν παρά να καθοριστούν στο πλαίσιο δημόσιου και ουσιαστικού διαλόγου χωρίς προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα. Επισημαίνουμε οτι οι όποιες τεχνικές μελέτες θα πρέπει να αποδεικνύουν την επίτευξη των στόχων που τους έχουν τεθεί και έχουν προκύψει από ουσιαστική δημόσια διαβούλευση.
Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε:
- Την άμεση δημοσίευση της πλήρους μελέτης που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος τόσο των ίδιων των στόχων της μελέτης όσο και των παραγόντων που έχει λάβει υπόψη.
- Την κατάργηση της προθεσμίας για το τέλος της διαβούλευσης. Θεωρούμε ότι η πολυπλοκότητα του θέματος επιβάλει πολύ πιο λεπτομερή και συνολική διερεύνηση. Η σημαντικότητα των συγκεκριμένων ρυθμίσεων για την περιοχή επιβάλλει την εκτενέστερη διαδικασία ενημέρωσης, καταγραφής των θέσεων και διαμόρφωσης μιας όσο το δυνατόν συλλογικότερης αντίληψης των κατοίκων για το μέλλον της περιοχής. Οποιαδήποτε προθεσμία πριν τον Οκτώβριο, λαμβάνοντας υπόψη και τη μεσολάβηση των καλοκαιρινών διακοπών, καθιστά αδύνατη την ουσιαστική δημόσια διαβούλευση.

Θεωρούμε την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων ως απαραίτητη προϋπόθεση για έναν ουσιαστικό δημόσιο διάλογο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θεωρούμε οτι ο διάλογος είναι προσχηματικός και στοχεύει στον αιφνιδιασμό και στην υφαρπαγή της συναίνεσης των κατοίκων σε προειλημμένες αποφάσεις.

Ανοιχτή Επιτροπή
Συλλογικότητας Κατοίκων του Υμηττού

Δεν υπάρχουν σχόλια: