Σάββατο 2 Μαΐου 2009

H Πρωτομαγιά δεν είναι παντού αυτονόητη !


Πολλές φορές, ως γνήσια τέκνα του "Ευρωπαικού κεκτημένου", θεωρούμε αρκετά πράγματα, όπως παραδείγματος χάριν η αναγνώριση της εργατικής Πρωτομαγιάς, ως δεδομένα. Είναι όμως έτσι; Η σημερινή κατάσταση στην, διεκδικήτρια της εισόδου της στην Ε.Ε., Τουρκία δείχνει πως όχι. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον σημερινό "εορτασμό" της Πρωτομαγιάς στην γείτονα, όπως αναφέρεται από το ΑΠΕ.

Εκατοντάδες διαδηλωτών συγκρούσθηκαν την Παρασκευή με ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας για την καταστολή των ταραχών, καθώς χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Κωνσταντιπούπολης με την ευκαιρία του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.
Η αστυνομία επενέβη τρεις φορές χρησιμοποιώντας κυρίως υδραντλίες εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες στη συνοικία Σισλί, ενώ προέβη και σε συλλήψεις.

Αποτέλεσμα των συμπλοκών αυτών ήταν να τραυματιστούν έντεκα αστυνομικοί.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Χέρι με χέρι κατά του φασισμού», «Ζήτω η Πρωτομαγιά», «Ζήτω η επανάσταση και ο σοσιαλισμός».

Δυο μεγάλες εργατικές συνομοσπονδίες, η DISK και η KESK έχουν υψώσει πολλά πανώ, καθώς επίσης και κόμματα της αριστεράς και της ακροαριστεράς, αλλά και το φιλοκουρδικό Κόμμα για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP
).

Το τουρκικό Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη νόμο, με τον οποίο καθιερώνεται και πάλι ύστερα από 30 χρόνια η ημέρα της Πρωτομαγιάς ως αργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: