Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Η ΠΥΡΚΑΛ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΚΟ #6 / ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΧ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ.

Λάβαμε απο τον πρόεδρο του Φ.Ο.Υ. Γ. Κάλτσα τις απαντήσεις των τριών Υπουργείων, κατόπιν ενεργειών του, τον οποίο και ευχαριστούμε.

1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
(Φ. 900α/5736/9497/20-02-08)

Σε απάντηση της υπ'αριθμ.5269/29-01-2008 Ερώτησης της Βουλής των Ελλήνων, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μιχάλης Παπαγιαννάκης σχετικά με την αξιοποίηση εγκαταστάσεων ΕΑΣ ΑΒΕΕ,σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Το νομικό καθεστώς για το βιομηχανικό συγκρότημα ΠΥΡΚΑΛ παραμένει αμετάβλητο απο το 1996.
Ειδικότερα είναι σε ισχύ η με αριθμ. 67564/2332 Υπουργική απόφαση της 17ης Σεπτεμβρίου 1996 με την οποία ενεκρίθη το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Υμηττού.
Σε αυτό προβλέπεται η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, πολιτιστικών χρήσεων, χρήσεων πρασίνου, δημοτικής αγοράς καθώς και κέντρου υγείας στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ μετά την απομάκρυνσή της.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Ιδιαίτερη προσοχή χρειαζεται στην αποσαφήνιση του περιεχομένου των χρήσεων, μιάς και τα ΣΔΙΤ μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθούν ως κερκόπορτα για την εμπορευματοποίηση του χώρου.



2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
(1108Β/19-02-08)

Σε απάντηση της υπ'αριθμ.5269/29-01-08 σας πληροφορούμε τα εξής:
Σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ)Δήμου Υμηττού (ΦΕΚ 144 Δ/1990)όπως ισχύει, προβλέπεται '....η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, πολιτιστικών χρήσεων, χρήσεων πρασίνου,δημοτικής αγοράς και κέντρου υγείας στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ μετά την απομάκρυνσή της'.
Το θέμα της εξειδίκευσης των παραπάνω προβλεπόμενων χρήσεων που είναι υποχρεωτικά δεσμευτικές, αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της Πολεοδομικής Μελέτης. Μέχρι στιγμής καμία πρόταση επέκτασης του εγκεκριμένου Ρ.Σ Υμηττού στην παραπάνω έκταση δεν έχει υποβληθεί απο τον οικείο Δήμο.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Χρηζει επισήμανσης το ρήμα 'αντιμετωπίζεται' (χρόνος ενεστώτας). Ακόμη επισημαίνουμε ότι 'μέχρι στιγμής καμία πρόταση επέκτασης του εγκεκριμένου Ρ.Σ Υμηττού στην παραπάνω έκταση δεν έχει υποβληθεί απο τον οικείο Δήμο' πράγμα που βάζει τον Δήμο μπροστά στις ευθύνες του να ενεργοποιηθεί άμεσα και να δεσμευθεί σε ένα επικαιροποιημένο Ρ.Σ.Υμηττού ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.




3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
(ΥΠΠΟ/ΓΡ.ΥΠ./Κ.Ε./401)

Σε απάντηση της υπ'αριθμ.πρωτοκόλλου 5269/29-01-08 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Μιχάλη Παπαγιαννάκη και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι υπηρεσίες του Υπουργείου, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η έκταση της ΠΥΡΚΑΛ, στεγάζει στρατιωτικές - αμυντικές εγκαταστάσεις εν λειτουργία.
Πρόσφατη προσπάθεια επι τόπου αυτοψίας στον ευρύτερο χώρο της εγκατάστασης, απέβη άκαρπη, λόγω των τηρούμενων συνθηκών ασφαλείας ακόμη και στον ευρύτερο χώρο των εγκαταστάσεων. Πάντως στην μεγαλύτερη έκταση του συγκροτήματος διακρίνονται κυρίως σύγχρονα κτίσματα. Κτίσματα που ενδεχομένως θα άπτονταν των αρμοδιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ. πρέπει, εάν υπάρχουν, να είναι λιγοστά.
Κατά τα λοιπά αρμόδια να απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Εντυπωσιακή είναι η αδυναμία ακόμη και του Υπουργειου Πολιτισμού να εισέλθει στον χώρο τον οποίο πρόσφατα επισκέφθηκαν φοιτητές του Ε.Μ.Π.. Συμπερασματικά ακόμη μπορούμε να πούμε ότι τα λιγοστά κτίρια τα οποία προφανώς υπάρχουν και είναι γύρω στα δώδεκα δεν έχουν ακόμη χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα αν και έχουν αξία ως κτίρια ιδιαίτερης βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Τούτο συνιστά ακόμη μία αδράνεια της Δημοτικής Αρχής ή μήπως κάνουμε λάθος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: