Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Οι Αγνοούμενοι - μια ενδιαφέρουσα ζωή

Τα καλοκαίρια ,όταν συχνά με την σύντροφό μου πηγαίνουμε στην Χιλιαδού για ελεύθερη κατασκήνωση,πάντα προσέχω μια πινακίδα στα δεξιά του δρόμου, 600-700 μέτρα πριν την καινούργια γέφυρα της Χαλκίδας. Βρίσκεται εκεί, ξεθωριασμένη μέχρι πρότινος, φρεσκαρισμένη τελευταία , σύμβολο άλλων καιρών, για να θυμίζει παλιές υποσχέσεις .Την έχει τοποθετήσει η ¨Ενωση Κυπρίων Εύβοιας και δείχνει την Κύπρο με το κατεχόμενο τμήμα της ματοβαμένο και το σύνθημα-υπόσχεση : "ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ". Υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν ; Ίσως .

Υπάρχουν όμως κάποιοι που επιμένουν! Ο θεατρικός συγγραφέας Β.Κατσικονούρης, του οποίου το προηγούμενο έργο ¨Το Γάλα" έκανε αίσθηση , είναι ένας από αυτούς. Παρακολούθησα χτες το τελευταίο του έργο "Οι Αγνούμενοι - μια ενδιαφέρουσα ζωή", μια παράσταση αν μη τι άλλο προκλητική. Γιατί πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί ένα έργο που τολμά και ξαναφέρνει στην επιφάνεια, από την μια ένα θέμα τόσο "ντεμοντέ" όπως είναι το θέμα των Αγνοουμένων της Κύπρου και ταυτόχρονα ασκεί κριτική στο σύγχρονο-καταναλωτικό-ατομικό τρόπο ζωής των Ελλαδιτών αδελφών τους.

Δύο αδελφές σμίγουν προσωρινά στην Αθήνα , παραμονές της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή ¨Ενωση. Η μιά, η Δέσποινα από το μαρτυρικό νησί, δεν θέλει να ξεχάσει και η άλλη, η Ισμήνη ή Μίνα επί το Ελλαδικώτερο δεν θέλει να θυμάται. Τον κύκλο συμπληρώνει ο Πέτρος σύζυγος της Μίνας , μεγαλοδημοσιογράφος σε εκδοτικό (εργολαβικό) συγκρότημα.¨Οσο και αν το έργο αυτό δεν τόσο σφικτοδεμένο όσο το "Γάλα" υπάρχουν στιγμές που το σφίξιμο στο στομάχι είναι έντονο. ¨Ενοχές; Θλίψη; Οργή; Iσως κάποιο από αυτά, ίσως όλα μαζί.Με τον χωρισμό των αδελφών τίποτε δεν θα είναι ίδιο για κανένα Το τελικό συμπέρασμα όμως είναι : Αγνοούμενοι είναι κάποιοι από την ίδια τους την (πλουσιοπάροχη κατά τα άλλα) ζωή! Για περισσότερες πληροφορίες Θέατρο Ροές. Διεύθυνση : Ιάκχου 16, Γκάζι. Tηλέφωνο : 210-3474312 ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: