Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Tα Bαλκάνια σε κρίση

Τον δρόμο τον έχουν ανοίξει οι Βρετανοί αποικιοκράτες. Απο όποια περιοχή αποχωρούσαν (Κύπρος, Παλαιστίνη, Ινδική Χερσόνησος κ.λ.π.) φρόντιζαν πάντα να κατακερματίσουν τον χώρο.
Είτε δημιουργούσαν στρατηγικές μειονότητες, τις οποίες φρόντιζαν να χειραγωγούν, είτε εγκαταστούσαν φυτευτές κρατικές οντότητες. Ήταν η γνωστή τακτική του "διαίρει και βασίλευε", ευελπιστώντας ότι θα συνεχίσουν να έχουν το πάνω χέρι στην περιοχή εκμεταλλευόμενοι τις συμμαχίες τους (βλέπε Τουρκοκύπριους, Ισραήλ κ.λ.π.).
Το ίδιο πράγμα ζούμε αυτές τις μέρες και στα Βαλκάνια. Οι Αμερικάνοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι για να μπορούν να ηγεμονεύουν πάνω στην περιοχή μας, χρειάζεται να αποδομήσουν τα ισχυρά κράτη που υπάρχουν σ'αυτήν (Βλέπε Σερβία και Ελλάδα). Απότοκο αυτής της πολιτικής ήταν και ο διαμελισμός της πρώην Γιουγκοσλαβίας σε ένα σωρό κράτη και κρατίδια. Απ'ότι φαίνεται το ίδιο σχέδιο προσπαθούν να ολοκληρώσουν σήμερα. Στήριξαν και στηρίζουν το ψευδεπίγραφο κράτος των Σκοπίων μαζί με τον αλυτρωτισμό του, στήριξαν και στηρίζουν την "ανεξαρτητοποίηση" του Κοσσόβου, κόντρα στις αποφάσεις του Ο.Η.Ε.. Η δημιουργία προτεκτοράτων στα Βαλκάνια αποτελεί την στρατηγική πολιτική τους, αδιαφορώντας αν αυτή η κατάσταση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θρυαλλίδα πολέμου. Αν σήμερα σειρά έχουν τα Σκόπια και το Κόσσοβο, μεθαύριο δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πάρουν σειρά η Θράκη, το δήθεν πρόβλημα της Τσαμουριάς και πάει λέγοντας. Στα πλαίσια αυτά ο Φ.Ο.Υ διοργανώνει συζήτηση την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008 και ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεών του. Μαζί μας θα συζητήσουν την κρίση που έχει ξεσπάσει στα Βαλκάνια, ο Γ. Δελαστίκ (δημοσιογράφος), ο Δ. Καλτσώνης (Λέκτορας Παντείου Πανεπιστημίου) και ο Γ. Ρακκάς (πολιτικός επιστήμονας). Μια συζήτηση αν μη τι άλλο επίκαιρη όσο και καίρια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.