Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

΄΄Οταν εκλείπουν οι προκαταλήψεις

Η ώρα των Αφροαμερικανών



Την ώρα που ο Μπάρακ Ομπάμα δίνει μάχη για να γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ένας άλλος Αφροαμερικανός διεκδικεί το αξίωμα του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Ελιοτ Σπίτσερ παραιτήθηκε ύστερα από το «ροζ» σκάνδαλο που ξέσπασε σε βάρος του (αναγκάστηκε να παραδεχτεί δημόσια τη σχέση του με ιερόδουλη). Πιθανότερος διάδοχός του είναι ο Ντέιβιντ Πάτερσον.

Ο 53χρονος Πάτερσον θα είναι ο πρώτος μαύρος κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, και μάλιστα τυφλός. Είναι γιος του πολιτικού ηγέτη του Χάρλεμ Μπάζιλ Πάτερσον. Ηταν επίσης ο πιθανότερος διάδοχος της γερουσιαστού Χίλαρι Κλίντον σε περίπτωση που αυτή κέρδιζε την προεδρία των ΗΠΑ. Μάλιστα ο πρώην δήμαρχος της πόλης Ντέιβιντ Ντίνκινς αναφέρει ότι ο Πάτερσον είναι έτοιμος να αναλάβει το αξίωμα του κυβερνήτη.

Πέρα απο όποια κριτική μπορεί να ασκηθεί στο Δημοκρατικό κόμμα και τα μέλη του, ( είμαστε προφανώς αντίθετοι στο πρόγραμμά τους, απο την εξωτερική πολιτική έως τα οικονομικά ) σίγουρα κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για στενομυαλιά. Κάτι το οποίο θα ήταν αδιανόητο σε αρκετές "πολιτισμένες" χώρες ( το να αναλάβει ανώτατο αξίωμα και δη Κυβερνήτης ένας τυφλός) δεν φαίνεται να απασχολεί τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο τους Αμερικάνους. Σίγουρα ένα γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία μιας μεγάλης συζήτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: